NOS NieuwsAangepast

Wukan houdt soort vrije verkiezing

Het vissersdorp Wukan in Zuid-China houdt vandaag min of meer vrije verkiezingen. De dorpsbewoners, die zich eerder fel verzetten tegen gedwongen landonteigening en corruptie, mogen een eigen dorpsbestuur kiezen.

Uit eerste telefonische berichten aan verschillende persbureaus blijkt dat de stembusgang rustig verloopt.

Officieel mogen in het communistische China op plaatselijk niveau bestuurders door de bevolking worden aangewezen. Doorgaans worden die verkiezingen op allerlei manieren gemanipuleerd door de communistische leiders, maar die zijn nu nergens te bekennen.

In het afgelopen najaar kwamen de bewoners van Wukan, ten oosten van Kanton, in fel verzet tegen het plaatselijk bestuur. In september werden overheidsgebouwen bestormd. Drie maanden later werden bestuurders het dorp uitgejaagd. Terwijl politie en ordetroepen naar de stad oprukten, barricadeerden de bewoners hun dorp. Er volgde een beleg van tien dagen.

Meest democratisch

In onderhandelingen met het provinciebestuur van Guangdong werd afgesproken dat de dorpsbewoners een nieuw bestuur mochten kiezen. Ook de leiders van de opstand staan op de kieslijst. Daarmee zijn deze verkiezingen de meest democratische die ooit in China zijn gehouden. Dat neemt niet weg dat ook nu op allerlei manieren kandidaten onder druk worden gezet vanuit de partij.

Vanuit de hoofdstad Peking worden de verkiezingen in Wukan nauwlettend in de gaten gehouden. De Communistische Partij is al 52 jaar heer en meester in China en de partijleiders zijn niet van plan de macht uit handen te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl