NOS NieuwsAangepast

Amsterdam heeft een nieuwe winkel

Er gaat een nieuwe winkel open morgen. Lekker belangrijk.

Nou, blijkbaar wel. Want honderden klanten maken via internet nu al plannen om 's ochtends vroeg in de rij te gaan staan of zelfs te overnachten voor de deur. De Starbucks om de hoek doet zijn zaak speciaal de hele nacht open.

Wordt er een auto weggeven aan de eerste klanten? Nee, alleen een T-shirt. Verkopen ze een heel exclusief product? Nee, je kunt het al op veel plekken kopen of online bestellen. Komt een internationale superster de winkel openen? Voor de derde keer: nee.

En toch is er iets met deze winkel waardoor er honderden mensen voor in de rij gaan staan. Iets waardoor de media gisteren en vandaag volop uitpakken. Ook wij doen daar aan mee. Wat dat is? Het is een Apple Store.

Fetisjisme

"Het is een soort fetisjisme. Ze maken producten die symbool staan voor invloed, status", zegt Sean Stevenson. Hij is student sociologie en verdiepte zich vanuit zijn vakgebied in Apple. "Wat ook meespeelt: er zit een verhaal achter, de geschiedenis van Apple en het levensverhaal van Steve Jobs. Mensen zien de gevechten die geleverd zijn om te komen waar ze zijn en dat herkennen ze bij Apple."

En er is meer dat verklaart waarom mensen zoveel van Apple houden. "Mensen hebben heel veel behoefte aan simpelheid, overzichtelijkheid en Apple belooft dat. Complexiteit is tegenwoordig één van onze belangrijkste onzekerheden."

Apple Resellers

Apple heeft het dus voor elkaar gekregen dat mensen anders met het bedrijf omgaan dan alle andere bedrijven. Dat neemt niet weg dat er heel veel plekken zijn waar je iPhones, iPads en Macbooks kunt kopen. Wat maakt deze winkel dan speciaal?

Hij is een 'flagshipstore', hij is groot en is heel servicegericht. Er werken in totaal zo'n 300 medewerkers die als enige opdracht hebben service te bieden aan de (potentiële) klant. Je pasgekochte Mac helemaal instellen? Dat kan aan aparte tafels. Problemen of een kapotte iPhone? Achter de Genius Bar zitten allemaal Apple-nerds. Gewoon even met een iPad spelen? Er staan er tientallen in de winkel.

Genoeg reden dus om deze 'echte' Apple Store te verkiezen boven de zogeheten Apple Resellers. Toch zijn ze bij de iAm Store niet bang voor de komst van de gigantische winkel op het Leidseplein. "We zitten al bijna acht jaar in Amsterdam en we hebben tevreden klanten", zegt marketingmanager Yvin Hei. Ook kunnen we met een klant ook nadenken over oplossingen die niet alleen bestaan uit Apple-producten, dat kan in een Apple Store niet."

Apple StoreWereldwijd zijn er 361 Apple Stores in dertien landen.De grootste Apple Store ter wereld is in Londen. Die in Amsterdam heeft de meeste demoproducten en tafels voor persoonlijke uitleg.Elke Apple Store heeft een Genius Bar, waar je terecht kan met problemen. De grootste Genius Bar ter wereld zit in de Amsterdamse winkel en is 21 meter langDe glazen wenteltrap is een eyecatcher in veel Apple Stores. De patenten hier voor waren in handen van Steve Jobs

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl