Drukte op stembureaus in Iran

Aangepast op

De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Iran is 60 procent. Dat zegt de Iraanse staatstelevisie. NOS-correspondent Thomas Erdbrink meldt dat de stembureaus in de hoofdstad Teheran goed worden bezocht.

De opkomst zou wel minder hoog zijn dan drie jaar geleden bij de presidentsverkiezingen. Toen braken rellen uit, nadat president Ahmadinejad opnieuw de verkiezingen had gewonnen. Er zou gefraudeerd zijn.

De stembussen in Iran zouden om 18.00 uur plaatselijke tijd sluiten, maar blijven langer open om iedereen de kans te geven om te stemmen. Wanneer de uitslag bekend wordt, is niet duidelijk. Alle stemmen moeten met de hand worden geteld.

Ahmadinejad

De parlementsverkiezingen gaan tussen aanhangers van Ahmadinejad en die van de geestelijk leider ayatollah Khamenei. De oppositiepartijen doen niet mee. Zij denken dat ook deze verkiezingen niet eerlijk zijn.

De verkiezingen worden gezien als een indicatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Als de aanhangers van Ahmadinejad verliezen, wordt een aanhanger van Khamenei zeer waarschijnlijk de nieuwe president.