Consumentenorganisatie Foodwatch wil dat Becel pro-activ-margarine uit de supermarkt wordt gehaald. De margarine veroorzaakt mogelijk hart- en vaatziekten, zegt Foodwatch.

Aan Becel pro-activ zijn plantensterolen toegevoegd. Die stoffen brengen het cholesterolgehalte omlaag. Unilever zegt dat plantensterolen ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, maar volgens Foodwatch zijn er aanwijzingen dat ze de kans op zulke ziektes juist vergroten.

Onder wetenschappers is het middel omstreden. Foodwatch wil daarom dat de margarine op langetermijnrisico's wordt onderzocht, net als met medicijnen gebeurt.

Hartstichting

De organisatie heeft ook kritiek op het gebruik van het logo van de Nederlandse Hartstichting op de verpakking van het product.

Unilever zegt in een reactie op de website van Foodwatch dat Becel pro-activ uitsluitend is bedoeld voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen. Voor mensen die geen verhoogde cholesterolwaarde hebben en de margarine toch consumeren, zijn er geen gezondheidsrisico's, zegt het concern.

Foodwatch heeft in Duitsland een zaak aangespannen tegen Unilever. De Nederlandse tak van de organisatie zegt het vonnis van de Duitse rechter af te wachten, maar sluit ook een rechtszaak tegen Unilever in Nederland niet uit.

STER reclame