Kathedraal Christchurch gesloopt

De 131 jaar oude kathedraal van Christchurch in Nieuw-Zeeland moet worden gesloopt. Het gebouw is door de recente aardbevingen zo zwaar beschadigd dat het volgens de bisschop te duur is om de kerk te restaureren. Restauratie zou zo'n 60 miljoen euro gaan kosten.

De kathedraal was een van de topattracties in Nieuw-Zeeland. Volgens de bisschop zal de kerk met het grootst mogelijke respect worden ontmanteld. Er zullen bijvoorbeeld geen bulldozers worden gebruikt.

De muren worden afgebroken tot een hoogte van twee tot drie meter. Daarna worden de waardevolle spullen uit de kathedraal gehaald, zoals grafmonumenten en glas-in-loodramen. Vanwege het instortingsgevaar is het niet mogelijk om naar binnen te gaan.

'Hartverscheurend'

De burgemeester van Christchurch noemde de sloop van de kathedraal "hartverscheurend". "Het was voor ons allemaal moeilijk om die beslissing te accepteren."

Het is de bedoeling dat er op de plek een nieuwe kathedraal wordt gebouwd, maar er is ook verzet tegen de sloop. Een groep actievoerders wil dat er eerst onderzoek wordt gedaan door internationale deskundigen of de originele structuur van de kathedraal niet intact kan worden gehouden.

Gerucht

Na de aardbeving op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland ging het gerucht dat er 22 mensen onder het puin zouden liggen van de kathedraal, maar dat bleek niet zo te zijn.

Bij de beving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter op 22 februari 2011 kwamen 185 mensen om het leven en werden honderden gebouwen verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl