NOS WielrennenAangepast

Quick-Step in topvorm naar Parijs-Nice

Omega Pharma - Quick-Step geselt in 2012 het peloton. Nog voor Parijs-Nice, dat zondag 4 maart begint met een tijdrit, staat de teller van de wielerformatie al op veertien zeges. De 'koers naar de zon' moet de vijftiende worden.

Met Tony Martin stelt de fusieploeg - het oude Quick-Step ging samen met de sponsor Omega Pharma - de winnaar van 2011 op. En laat de Duitser nou net één van de renners zijn die nog géén overwinning boekte.

Zeven coureurs namen dit kalenderjaar al bloemen in ontvangst. De teller van Tom Boonen (eindzege Qatar, ritzeges Qatar en San Luis) staat op vier en die van Francesco Chicchi (San Luis, West-Vlaanderen) op drie. Andrew Fenn (Mallorca) en Levi Leipheimer (eindzege San Luis) wonnen al twee keer en Gerald Ciolek (Algarve), Peter Velits (eindzege Oman) en Michal Kwiatkowski (West-Vlaanderen) brachten het totaal op veertien.

En dat terwijl de oogst in heel 2011 slechts tien zeges betrof. Ter vergelijking: Liquigas (negen) en Team Sky (acht) staan op twee en drie op de lijst van meeste overwinningen in 2012.

Geheim

Het geheim? Wellicht het fietsmerk. Met de woorden "het vervolg van een legende" kondigde de ploeg begin januari de hernieuwde samenwerking met Specialized aan. "Gedurende de drie jaar dat het merk voor de eerste maal met de ploeg samenwerkte, won het team het wereldkampioenschap in 2007, meerdere malen Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen én de groene trui in de Ronde van Frankrijk", zo luidde de opsomming.

"Niks is lichter en stijver dan de Tarmac SL4, de standaard fiets", aldus de equipe. "En de Venge, waarmee Milaan-Sanremo en de groene trui werden gewonnen, is uitermate geschikt voor de renners die op zoek zijn naar minder weerstand."

Verkooppraat of niet, in 2010 en 2011 werd er zonder het materiaal slechts één grote eendagskoers (Boonen, Gent-Wevelgem 2011) gewonnen door Quick-Step.

Twee tijdritten

Martin is in de zeventigste editie van Parijs-Nice niet de enige troef. "Ons doel is de eindoverwinning", stelt sportdirecteur Brian Holm. "De route past bij de kwaliteiten van zowel Tony Martin, Levi Leipheimer als Sylvain Chavanel." Leipheimer werd al eens achtste (2011), Chavanel al eens derde (2009).

Ten opzichte van de editie van 2011 zitten er echter minder vlakke tijdritkilometers in. De organisatie heeft op de eerste én laatste dag een tijdrit van ruim negen kilometer over geaccidenteerd terrein ingepland. In 2011 zegevierde Martin in een vlakke tijdrit over 27 kilometer.

Op de slotdag gaat de race tegen de klok over 9,6 kilometer richting de top van de Col d'Èze (eerste categorie). "Die berg, die in het verleden vaak in het parcours werd opgenomen, keert voor het eerst sinds 2011 terug. En hij zou beslissend kunnen zijn", stelde Christian Prudhomme namens organisator ASO.

Favorieten

De tijdritten lijken ook een kolfje naar de hand van het kwartet talentrijke Franse ronderenners. Zowel Jean-Christophe Péraud (zesde in 2011), Thomas Voeckler (twee ritzeges in 2011 en vierde in de Tour), Chavanel als Jérôme Coppel (negende in 2010) zijn sterk in geaccidenteerde tijdritten.

De andere favorieten: Tejay van Garderen (BMC), Rein Taaramae (Cofidis), Denis Mentsjov (Katjoesja), Andreas Klöden (RadioShack), Bradley Wiggins en Richie Porte (beiden Team Sky).

Als de mannen van de chrono teleurstellend klimmen, maken ook Alejandro Valverde (Movistar) en de gebroeders Fränk en Andy Schleck (RadioShack) een kans - in de vijfde etappe staan er twee cols van eerste categorie op het programma.

Elf Nederlanders

Elf Nederlanders staan aan de start: Laurens ten Dam, Bauke Mollema, Dennis van Winden (Rabobank), Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Veelers (Project 1t4i), Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM), Thomas Dekker, Martijn Maaskant (Garmin), Joost Posthuma (RadioShack) en Karsten Kroon (Saxo Bank).

In het verleden was er zes keer een eindzege voor een Nederlander: Jan Janssen (1964), Joop Zoetemelk (1974, 1975 en 1979), Gerrie Knetemann (1978) en Michael Boogerd (1999).

Live bij NOS

De etappekoers is dagelijks live te zien op nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl