Het Korps Landelijke Politiediensten en minister Schippers van Volksgezondheid zijn genomineerd voor de Big Brother Awards.

De prijzen worden jaarlijks door Bits of Freedom uitgereikt aan een persoon, bedrijf en overheidsinstelling die de privacy schenden.

Het KLPD is genomineerd omdat er volgens de jury afluistersoftware wordt gebruikt zonder voldoende wettelijke basis. Minister Schippers is genomineerd omdat ze bezwaren tegen het elektronisch patiënten dossier terzijde heeft geschoven.

Vreemdelingenpolitie

Ook vervoersmaatschappij Connexxion is genomineerd voor een Big Brother Award. Buschauffeurs van dat bedrijf zouden de vreemdelingenpolitie hebben ingeschakeld toen ze Afrikaanse vrouwen zagen uitstappen in villawijken. Het bleken vaak illegale schoonmaaksters te zijn. De samenwerking tussen busbedrijf en de vreemdelingenpolitie is volgens de jury ongekend.

De prijzen worden op 7 maart uitgereikt. Eerdere winnaars waren minister Opstelten vanwege het voorstel om automatisch gescande kentekens vier weken te bewaren en het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems.

STER reclame