NOS NieuwsAangepast

Tochtstrip blijkt historisch document

In een woning in Amersfoort is een historische ontdekking gedaan. Een strak opgerold stuk papier dat jarenlang als tochtstrip was gebruikt, blijkt een bijzonder document uit 1771 te zijn.

In het document staat het doopgeschenk beschreven dat werd gegeven bij de doop van prinses Frederike Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau. Het gaat om een lijst van de Zeven Provinciën en de steden en de bedragen die zij jaarlijks wilden geven als doopgeschenk.

"De vondst is een historische sensatie", zegt Vie van Steenbergen van Archief Eemland, dat een aantal van de 'tochtstrips' begin januari geschonken kreeg. "Het is heel bijzonder dat zulke frommeltjes papier dit soort documenten blijken te zijn. En opvallend is dat ze nog erg goed te lezen zijn. Het is niet geschreven in oud-Nederlands."

Weg uit Den Haag

De zogenoemde pillegift (pille betekent petekind) bestond uit een totaalbedrag van 36.000 gulden voor de prinses en ruim 1700 dukaten voor personeel als de "Minne, Kamerdienaers, de Waekster en de Tweede Meid".

Prinses Louise, geboren in 1770, was een dochter van stadhouder Willem V en Wilhelmina van Pruisen. Op haar zeventiende heeft ze drie maanden met haar ouders in Amersfoort gewoond. Vanwege een conflict tussen oranjegezinden en patriotten was de familie niet welkom in Den Haag.

Moordzaak

De tochtstrips zijn inmiddels allemaal onderzocht. De meeste stukken bleken van de schepenbank in IJselstein te zijn. Naast 'De lyst der Pillegiften voor de jonggeborene Prinsesje van Nassau' is er ook een een bijzonder testament en een verslag van een moordzaak ontdekt.

De stukken zijn vanaf maart te zien in de studiezaal van Archief Eemland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl