NOS NieuwsAangepast

Artsen in AMC doen aan 'serious gaming'

Je bent arts-assistent in opleiding en eens komt het moment dat je zelf het mes in een patiënt moet zetten, of zelf een patiënt moet intuberen. Volgens het AMC, mede-initiatiefnemer van het project 'Patiënt Veiligheid', kunnen arts-assistenten in opleiding beter worden voorbereid als zij van tevoren serious games spelen op smartphone of tablet. Marlies Schijven, chirurg in het AMC: "Eindelijk spellen op een smartphone die écht wat kunnen beteken voor medici, en nog leuk zijn bovendien. Onze operatiekamers zijn hypermodern, maar de opleiding mag wel wat moderner. Dit soort games moet daar verandering in brengen."

Concept

Vier Nederlandse gamebedrijven hebben spelconcepten ontworpen om artsen in opleiding te trainen. De prototypes zijn samen met het AMC in Amsterdam en onder leiding van Dutch Game Garden gemaakt.

De gamebedrijven Flavour, Little Chicken, Grendel Games en Weirdbeard hebben speelbare gameconcepten ontworpen om onderlinge communicatie en het houden van overzicht tijdens gecompliceerde operaties te trainen. Deze aandachtspunten zouden volgens intern onderzoek van het AMC de patiëntveiligheid vergroten en de kans op een medische misser zo klein mogelijk maken.

Bootcamp

De game designers doken begin deze maand onder in een vakantiepark voor een bootcamp. Vijf dagen lang was het niet alleen een creatieve brainstorm, maar ook daadwerkelijk ideeën uitwerken. Resultaat? Vier spelconcepten. Nu nog prototypes, maar volgens specialisten heel goed bruikbaar.

Zo is er onder meer een game ontwikkeld waarin de arts-assistent een patiënt moet intuberen (het aanbrengen van een buis in de luchtpijp zodat de luchtweg wordt vrijgemaakt) en een game voor het oefenen van procedures tijdens een galblaasoperatie.

Serious games zijn toepasbare computerspellen. Wereldwijd is Nederland een belangrijke speler in deze markt. Game designers ontwikkelen hier veel serious games die gebruikt worden in het onderwijs, voor managementtrainingen en bij defensie. En nu dus ook in het ziekenhuis.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl