NOS NieuwsAangepast

Thermphos moet boete betalen

Fosforfabriek Thermphos moet 50.000 euro boete betalen. Het Zeeuwse bedrijf heeft te veel cadmium uitgestoten.

Bij metingen op 9 januari bleek dat Thermphos 0,06 milligram cadmium per kubieke meter gassen uitstootte, waar 0,05 milligram is toegestaan.

De provincie Zeeland heeft in november een dwangsom opgelegd aan Thermphos omdat het bedrijf de cadmiumnorm had overschreden. Thermphos moet per overtreding een dwangsom van 50.000 euro betalen, met een maximum van 200.000 euro.

Schoner

Het is de eerste keer dat de fosforfabrikant een boete moet betalen, sinds de dwangsom voor de uitstoot van het zware metaal werd opgelegd.

Thermphos betreurt dat het de norm heeft overschreden. Wel benadrukt het bedrijf dat het eenmalig was en dat het ging om een kortstondige verhoogde concentratie. De fabrikant neemt uiterlijk op 1 januari 2015 een nieuwe zogenoemde afgasreinigingsinstallatie in bedrijf, waardoor de uitstoot schoner zal worden.

Stankoverlast

De stank van het bedrijf in Ritthem, bij Vlissingen, leidt al jaren tot klachten van omwonenden. De rechtbank bepaalde in oktober dat Thermphos moet investeren in installaties om de stankoverlast terug te dringen.

Thermphos heeft eerder dwangsommen opgelegd gekregen omdat het bedrijf te veel dioxine en ammoniak uitstootte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl