Nederlanders in race Boekenuil

Aangepast op

Voor de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen zijn dit jaar vier Nederlanders genomineerd. Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Stephan Enter (Grip), Herman Koch (Zomerhuis met zwembad) en David Pefko (Het voorseizoen) maken allen kans op de Gouden Boekenuil.

De enige Belg die genomineerd werd was Dimitri Verhulst met zijn boek 'Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten'.

Lezersjury

Een vakjury onder leiding van presentatrice Phara de Aguirre bepaalt wie de prijs krijgt. Aan de Gouden Boekenuil is een bedrag van 25.000 euro verbonden. Bovendien krijgt de winnaar een kunstwerk van Phillip Aguirre.

Daarnaast kiest ook een lezersjury van honderd boekenliefhebbers hun favoriete werk uit de shortlist. De winnaar daarvan krijgt 2500 euro en een pen. Alle vijf genomineerden krijgen in ieder geval 1000 euro.

Breed publiek

De prijs is bedoeld om "eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een breed publiek onder de aandacht te brengen". Op 5 mei wordt in Gent de winnaar bekendgemaakt.

De prijs, die sinds 1995 wordt uitgereikt, stond vroeger bekend als de Gouden Uil. Onder de eerdere winnaars zijn Cees Nooteboom, Arnon Grunberg en Tom Lanoye.