Eerste foto's prinses Estelle

Aangepast op

Het Zweedse Koninklijk Huis heeft de eerste foto's vrijgegeven van prinses Estelle, de pasgeboren dochter van troonopvolgster prinses Victoria (34) en prins Daniƫl (38). Het prinsesje draagt op de beelden een wit jasje dat Victoria's grootmoeder Alice Sommerlath zelf had gebreid.

De trotse ouders hebben in het weekeinde hun dank uitgesproken voor de vele gelukwensen.

Prinses Estelle Silvia Ewa Mary werd afgelopen donderdag geboren in Stockholm. Koning Carl Gustaf belegde vrijdag een speciale ministerraad om de naam van het kind bekend te maken.

'Nachtclubkoningin'

Over de naam van de pasgeboren prinses onstond onmiddellijk ophef in Zweden, met name door een vooraanstaand historicus, de vroegere geschiedenisleraar van kroonprinses Victoria. Hij zei dat de naam Estelle beter past bij een 'nachtclubkoningin' dan bij een toekomstige koningin. "De naam heeft geen enkele binding met het Zweedse koningshuis of met de Zweedse historie", vindt hij.

Ook Zweedse royaltywatchers waren verrast toen de naam bekend werd gemaakt. "Maar", zei de voorzitter van de vereniging, "het is wel een hele mooie naam". Volgens naamdeskundigen is de naam Estelle wel degelijk verbonden met het Zweedse koningshuis, want de vrouw van Folke Bernadotte, een kleinzoon van koning Oscar II van Zweden, heette Estelle.