De 21-jarige zangeres Joan Franka vertegenwoordigt Nederland dit jaar bij het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan. Ze kreeg met het liedje You and Me vanavond de meeste stemmen bij het Nationaal Songfestival.

De kijkers konden per sms hun stem uitbrengen, wat de helft van de einduitslag bepaalde. De andere helft van de uitslag kwam van de jury, die dit jaar werd gevormd door Afrojack, Carlo Boszhard, Jeroen Nieuwenhuize, Ali B. en Stacey Rookhuizen. Zij hadden een lichte voorkeur voor Ivan Peroti. In totaal deden zes kandidaten mee die eerst in een onderlinge battle moesten uitmaken wie doorging naar de finale.

Tim Douwsma verloor met Undercover Love de eerste battle tegen Pearl Jozefzoon, die We can Overcome zong. Joan Franka, met haar zelfgeschreven nummer You and Me, versloeg Raffaëla Paton met het liedje Chocolate. Kim de Boer zong Children of the World en verloor van Ivan Peroti die het lied Take Me as I Am zong, dat door Alain Clark is geschreven.

Tooi

Het optreden van Joan Franka was ook het meest besproken omdat ze in indianenoutfit, inclusief grote verentooi, optrad. "Je hebt prachtig gezongen, maar die tooi heb je niet nodig," zei jurylid Carlo Boszhard. "Je hebt een heleboel veren op je hoofd en die zou ik graag ergens anders willen steken," vulde Jeroen Nieuwenhuize aan.

Joan zei vanmorgen in het Radio 1 Journaal: "Ik wou heel erg graag een hoofdtooi en ben blij dat ik hem kreeg. Het is voor mij een artistiek iets, ik hou er van om me uit te drukken in kleding."

Nederland doet op donderdag 24 mei mee aan de tweede halve finale in Azerbeidzjan. De afgelopen jaren lukte het Nederland telkens niet om een finaleplaats te bemachtigen. Na de teleurstellende halve finale van vorig jaar, waar de 3JS Nederland vertegenwoordigde, koos de Tros dit jaar voor een nieuwe opzet. Daarom werd producent John de Mol aangetrokken.

STER reclame