Moeizame zege Ajax op Excelsior

Ajax heeft een moeizame zege geboekt op Excelsior. Zuinig omspringen met de kansen leverde een geflatteerde 4-1 op.

Ajax, waar Dmitri Boelykin en Theo Janssen op de bank zaten, stond bij rust al op 2-0. Verdiend was dat niet, hoewel de ploeg goed aan het duel was begonnen.

Aras Özbiliz zette de Amsterdammers halverwege de eerste helft op voorsprong. Vlak voor rust kopte Siem de Jong raak. Na de 1-0 werd Excelsior sterker. Edwin de Graaf zag echter een strafschop gestopt door Kenneth Vermeer. Rangelo Janga had er mogelijk even later ook eentje verdiend, maar hij kreeg geel voor een schwalbe.

Özbiliz raakte na rust bij een zeldzame Ajax-aanval de lat. De thuisploeg kreeg even later dan toch loon naar werken met een rake kopbal van Jurgen Mattheij. Excelsior ging op zoek naar de 2-2. Ajax profiteerde optimaal van de ruimte; De Jong en Jan Vertonghen sloegen in de slotfase toe.

Lastig voetballen

"Als je drie dagen na zo'n duel bij Manchester United ruim wint, mag je tevreden zijn", vond Ajax-trainer Frank de Boer, die verwees naar de knappe Europa League-zege van afgelopen donderdag op Old Trafford.

"Het spel had wel beter gekund", erkende hij. "Al is het ook heel lastig voetballen op dit kunstgrasveld. De bal stuitert alle kanten op. Dat zag je voordat Ricardo van Rhijn die strafschop veroorzaakte."