Situatie prins Friso, dag 8

Aangepast op

Prins Friso ligt in coma en het is niet zeker of hij daar ooit nog uit zal ontwaken. Dat heeft zijn behandelend arts vandaag laten weten. Het is een week geleden dat de prins tijdens het skiën werd getroffen door een lawine. Sindsdien ligt hij op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck. De koninklijke familie heeft de media om privacy gevraagd om het slechte nieuws te verwerken en gaat op zoek naar een revalidatiecentrum voor Friso. Premier Rutte keert vervroegd terug van zijn wintersportvakantie. Politici zijn aangeslagen en hebben steunbetuigingen geuit aan de familie van de prins.

16.30 uur: Einde verslag

Hierbij sluiten we dit actuele verslag over de gezondheidstoestand van prins Friso. U kunt alle ontwikkelingen blijven volgen op NOS.nl, radio en televisie.

15.29 uur: Beelden laatste bezoek

Onderstaand de laatste beelden van een bezoek van de koninklijke familie aan prins Friso. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prins Constantijn, prinses Mabel en prinses Margriet verlaten het ziekenhuis in Innsbruck.

15.22 uur: Reactie Van Haersma Buma (CDA)

Fractievoorzitter Van Haersma Buma twittert op de pagina van het CDA: "Zeer geraakt door het bericht over de toestand van Prins Friso. Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin en familie".

15.20 uur: Reactie Van Hijum (CDA)

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum op Twitter: "Dramatisch... We leven erg mee met de koninklijke familie".

15.11 uur: Kerkdiensten Lech

Ook in Lech is het nieuws over prins Friso hard aangekomen. Tijdens de kerkdiensten van zaterdag en zondag zal daarom voor hem worden gebeden en stil worden gestaan bij zijn gezondheidstoestand.

15.09 uur: Reactie Blok (VVD)

Op de officiële Twitteraccount van de VVD schrijft Tweede Kamerlid Stef Blok: "Wij hadden zó gehoopt op beter nieuws. Wij voelen ons in deze verdrietige tijd zeer betrokken bij de koninklijke familie".

15.02 uur: Reactie Roemer (SP)

SP-leider Emile Roemer via Twitter: "Heftig en verdrietig nieuws over prins Friso. Ik wens de prins en de koninklijke familie heel veel sterkte en kracht toe."

14.40 uur: Reactie Sap (GroenLinks)

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap op Twitter: "Het is verschrikkelijk tragisch dat prins Friso een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Wij leven ontzettend mee met de familie".

14.34 uur: Koninklijke familie vraagt om privacy

Namens de Koninklijke Familie deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee: Het gezin van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso heeft alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van Prins Friso en het leven daar op in te richten. Daarom verzoekt de Familie de media om de hiervoor benodigde privacy van het gezin te respecteren.

De NOS zal het verzoek respecteren.

14.28 uur: Bezoek weer weg uit ziekenhuis

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prins Constantijn, prinses Mabel en prinses Margriet hebben het ziekenhuis in Innsbruck verlaten. Ze zijn ruim een uur bij prins Friso op bezoek geweest.

14.26 uur: Revalidatie

Woordvoerders van verschillende revalidatiecentra kunnen nog niets zeggen over een mogelijk revalidatieproces van de prins. Uit piëteit met de familie, maar ook omdat er pas gedacht kan worden aan een herstelproces als prins Friso een revalidatie-indicatie krijgt. Zo'n indicatie kan er pas komen als Friso uit zijn coma is.

14.20 uur: Reactie Wilders (PVV)

PVV-leider Wilders: "Vreselijk nieuws over prins Friso. De PVV leeft intens mee met de koninklijke familie en wenst hen heel veel sterkte in deze moeilijke tijden".

14.09 uur: Meer politieke reacties

Arie Slob (ChristenUnie) noemt de toestand waarin prins Friso verkeert "zeer ernstig". Partijgenoot Joël Voordewind spreekt van "dramatisch". Helma Neppérus van de VVD vindt het nieuws een "drama". PvdA'er Anja Timmer heeft "kippenvel". Ineke van Gent (GroenLinks) vindt het "erg" en mede-GroenLinkser Liesbeth van Tongeren "vreselijk". Iedereen is erg begaan met de familie. Boris van der Ham (D66) spreekt van een "mokerslag" voor de Oranjes. Kees van der Staaij (SGP): "We leven mee en bidden voor hem en zijn familie."

14.00 uur: Prinses Margriet in Innsbruck

Verslaggever Marieke de Vries meldt dat prinses Margriet is aangekomen bij het ziekenhuis in Innsbruck.

13.58 uur: Reactie werkgever prins

Hoofd communicatie Jayne Hallett van energiebedrijf Urenco in Groot-Brittannië, waar prins Friso als financieel directeur werkzaam was: "Wij zijn via de persconferentie ingelicht over het schokkende en heel slechte nieuws over prins Friso. Onze gedachten gaan uit naar de familie in deze ongelooflijk slechte tijd".

13.54 uur: Nationaal Songfestival gaat door

Het Nationaal Songfestival van komende zondagavond in Hilversum gaat zeker door, ondanks het slechte nieuws over de toestand van prins Friso. Dat heeft een woordvoerder van organisator TROS laten weten. De omroep bekijkt nog of, en zo ja hoe de organisatie stilstaat bij de gezondheidssituatie van Friso.

13.46 uur: Programma Huishoudbeurs aangepast

De Huishoudbeurs, nog tot zondag in de Amsterdamse RAI, past het artiestenprogramma iets aan. De optredende artiesten zullen op het podium stilstaan bij het nieuws over prins Friso, aldus een woordvoerster. Op het programma staan vrijdag en het weekend artiesten als LA The Voices, Ben Saunders, Danny Froger en Dean Saunders. "We leven erg mee met de koninklijke familie'', aldus de woordvoerster. "Het is verder ook aan exposanten op onze beurs zelf om iets met de berichten te doen."

13.24 uur: Verklaring RVD

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) komt met een officiële verklaring over de toestand van prins Friso.

13.17 uur: Reactie Samsom (PvdA)

Diederik Samsom, Tweede-Kamerlid van de PvdA schrijft op Twitter: "Diep geraakt door het nieuws over de gezondheid van prins Friso. Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw, de kinderen, de Koningin en de familie."

13.13 uur: Reactie Hennis (VVD)

Reactie van VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis op Twitter: "Wat een nachtmerrie! #Friso Leef, net als velen, mee met de Koninklijke familie..."

13.11 uur: Terugblik

Bekijk hieronder een terugblik op het nieuws over prins Friso van de afgelopen week:

13.09 uur: Familie bij ziekenhuis

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prins Constantijn en prinses Mabel komen gearmd aan bij het ziekenhuis in Innsbruck.

13.06 uur: Oefeninterland Oranje gaat door

De oefeninterland Engeland - Nederland van komende woensdag op Wembley gaat zeker door, ongeacht de gezondheidstoestand van prins Friso. Dat heeft de KNVB laten weten.

13.03 uur: Uitzendingen bij de NOS

De NOS besteedt op tv en radio extra aandacht aan het nieuws over prins Friso. De Journaals die elk uur worden uitgezonden, zijn langer, ongeveer 20 minuten. Ook zijn er extra lange radiobulletins.

13.00 uur: Rutte komt terug

De RVD bevestigt desgevraagd dat premier Rutte onderweg terug naar Nederland is. Aanvanklijk zou hij komend weekend pas terugkeren van zijn winterpsortvakantie.

12.58 uur: Gevolgen voor Koninginnedag onzeker

Het is onzeker of Koninginnedag doorgaat nu de toestand van prins Friso zorgelijk is. De Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal wachten op nieuws van de Rijksvoorlichtingsdienst over Koninginnedag. Koningin Beatrix en haar familie waren van plan om deze plaatsen op 30 april te bezoeken. Rhenen besluit maandag of een georganiseerde persreis woensdag ter voorbereiding op het feest wel doorgaat, aldus een woordvoerder. In beide gemeenten is geschokt gereageerd op het laatste nieuws over Friso. Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben hun medeleven aan de koninklijke familie betuigd.

12.53 uur: Verklaring artsen

Bekijk hieronder de complete verklaring van de artsen van prins Friso.

12.51 uur: Familie op bezoek

Verslaggever Marieke de Vries: "Voor het ziekenhuis stellen zich op dit moment weer beveiligers op. Waarschijnlijk duidt dat erop dat er zo weer bezoek komt van directe familie".

12.42 uur: 'Dramatisch bericht'

Voorzitter Michiel Zonnevylle van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen reageert: "Dramatisch bericht na een week van afwachten. De oranjeverenigingen leven mee." Ze wachten de berichten af wat er in het programma van de koningin verandert de komende tijd.

12.40 uur: 'Kans Friso op herstel zonder schade nihil'

Volgens neuroloog-intensivist Michaël Kuiper is de kans dat prins Friso herstelt zonder blijvende schade zeer klein. Hij vermoedt dat de artsen in Innsbruck wel hopen op verbetering, anders zouden ze niet over revalidatie spreken.

12.38 uur: Premier sprak met koningin en Mabel

Minister-president Rutte heeft vanmorgen telefonisch contact gehad met de koningin en met prinses Mabel. Hij heeft laten weten dat Nederland intens met de koninklijke familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet. De koningin liet weten dat de familie geroerd is door de talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen. De minister-president rekent erop dat iedereen vanaf vandaag de privacy van prins Friso, prinses Mabel en hun kinderen zal respecteren. De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vandaag over prins Friso moesten melden.

Premier Rutte sprak kort met koningin Beatrix. Ze bedankte iedereen voor de steunbetuigingen.

12.35 uur: 'Toestand is wel iets anders dan stabiel en niet buiten levensgevaar'

Volgens hoogleraar Intensive Care Jan Bakker is de situatie veel erger dan tot nu toe werd gemeld. "Hij heeft niet alleen 25 minuten onder de sneeuw gelegen, waarvan een onbekende tijd zonder ademhaling en zonder hartslag, maar is daarna ook nog eens 50 minuten gereanimeerd geweest zonder hartslag. En dat betekent dat er een veel grotere schade is dan we aanvankelijk aangenomen hadden."

12.20 uur: 'Zeer verdrietig'

Burgemeester Muxel van Lech zegt zeer verslagen te zijn over de toestand van prins Friso. "We hadden de hoop dat zijn toestand zou verbeteren, maar nu dat niet zo is zijn we zeer verdrietig. Onze gedachten gaan uit naar de familie, naar de kinderen van de prins en naar prinses Mabel."

12.15 uur: Onderkoeling had geen resultaat

Koller zei dat de hoop dat onderkoeling de hersenen van de prins zou beschermen voor al te grote beschadiging, niet is vervuld. Er is een week lang gevochten voor het leven van Friso, zegt hij. Gisteren was voor het eerst een mri-onderzoek mogelijk en zijn er neurologische tests uitgevoerd. Daaruit bleek dat het tekort aan zuurstof tot zware beschadiging van de hersenen geleid heeft.

12.05 uur: Langdurige coma

De prins ligt in coma en het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen, zegt Koller. De neurologische revalidatie kan in ieder geval maanden tot jaren duren. De familie van de prins gaat op zoek naar een revalidatiecentrum.

12.00 uur: Friso heeft ernstige hersenschade

Prins Friso heeft ernstige hersenschade opgelopen. dat heeft Wolfgang Koller, hoofd van de trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, gezegd op een persconferentie. De prins heeft 25 minuten onder de sneeuw gelegen. Hij heeft een hartstilstand gehad en is gedurende 50 minuten gereanimeerd. Dat is volgens Koller heel lang. "Te lang."