NOS NieuwsAangepast

Kredieten Voorschotje.nl illegaal

Kredietverstrekker Voorschotje.nl verstrekte illegaal kredieten. Uit een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank blijkt dat het bedrijf geen kredieten mag aanbieden zonder vergunning.

In oktober berichtte de NOS dat het bedrijf, dat toen nog sponsor was van voetbalclub NEC, kredieten aanbood zonder vergunning. Het bedrijf ontkende destijds de wet te overtreden.

Voorschotje.nl betoogde dat de geldlening gratis was. Klanten hoefden alleen maar te betalen voor extra diensten, zoals spoedoverboekingen. In de praktijk was de 150 euro die geleend kon worden inderdaad gratis. Maar als een klant het geld dezelfde dag wilde ontvangen moest hij of zij voor de spoedoverboeking 25 euro betalen.

Spoed

De rechtbank wijst de praktijken nu af. Volgens de rechter zal iemand die snel krediet nodig heeft niet vier of zelfs vijf werkdagen wachten op zijn geld. En dat blijkt ook in de praktijk. Zeker 90 procent van de klanten kiest voor een spoedoverboeking. Het bedrijf handelt dus tegen de wet en mag zonder vergunning geen kredieten aanbieden.

In de praktijk lopen de kosten bij Voorschotje.nl flink op en komen ze neer op een gemiddelde rente van 16 procent per maand. En ook daarmee overtreedt het bedrijf de wet.

Kosten noch rente

Voorschotje zegt nu in overleg te zijn met de AFM. In de tussentijd zegt het bedrijf helemaal geen kosten of rente te rekenen.

Het bedrijf wijst naar andere kredietaanbieders die nog bemiddelingskosten in rekening brengen. In een reactie waarschuwt de AFM ook voor andere aanbieders. "Bij krediet geldt dat je nooit hoge kosten in rekening mag brengen," aldus woordvoerder Pols van AFM.

Vragen of opmerkingen? Mail naar research@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl