NOS NieuwsAangepast

Omstreden RTL-programma al op tv

RTL heeft de eerste aflevering van het programma '24 uur: tussen leven en dood' eerder uitgezonden dan gepland. De omroep wilde op die manier kijkers zelf laten oordelen over de mogelijke schending van privacy van patiënten. De aflevering zou oorspronkelijk 7 maart worden uitgezonden.

Over het reality-programma was ophef ontstaan omdat mensen op de eerste hulp van het VUmc in Amsterdam zonder toestemming zijn gefilmd. Tijdens de RTL-uitzending van vanavond was bijvoorbeeld de behandeling van een man te zien, die met zijn scooter was aangereden door een auto. Hij had een gebroken enkel en een hoofdwond.

Verder werden onder meer beelden getoond van een man die was uitgegeleden. Bij hem was een bovenarm uit de kom geschoten. Ook was te zien hoe patiënten en artsen familieleden via de telefoon vertelden wat er was gebeurd.

De beelden van de eerste hulp werden afgewisseld met later opgenomen gesprekken met slachtoffers en familieleden.

Toestemming

Eerder vandaag meldden de VU en productiemaatschappij Eyeworks dat alle patiënten opnieuw zal worden gevraagd of de gemaakte filmopnames mogen worden gebruikt. Volgens RTL, de VU en producent Eyeworks hebben alle betrokkenen bij de eerste aflevering ook voor een tweede keer toestemming gegeven.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, die zeer kritisch is over de uitzending, is verbijsterd dat het programma nu vervroegd is getoond.

De VU vindt de eerste aflevering een integer portret. Het ziekenhuis heeft zijn excuses aangeboden aan een man die met zijn dochter zonder toestemming was gefilmd. De VU benadrukt dat in de wachtkamer informatie hing over de opnamen, maar vindt achteraf dat ook bij de ingang een medewerker van het ziekenhuis de patiënten had moeten informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl