NOS NieuwsAangepast

Hubble: vondst waterplaneet klopt

Astronomen hebben bevestigd dat de in 2009 ontdekte planeet GJ 1214b vooral uit water bestaat. Ze baseren zich op waarnemingen van de ruimtetelescoop Hubble, melden de wetenschappers in The Astrophysical Journal.

De massa van de planeet bestaat voor een groot deel uit water en de atmosfeer is gevuld met een dik soort waterdamp. "GJ 1214b lijkt op geen enkele planeet waarvan we het bestaan kennen", zegt onderzoeker Zachory Berta.

De waterplaneet is een vierde type hemellichaam, want er zijn al planeten die voornamelijk bestaan uit steen, gas en ijs.

Structuur

Bij de ontdekking werd al vermoed dat er water op de planeet GJ 1214b was. Met behulp van de Hubble lijkt dat beeld bevestigd.

Volgens de astronomen is er in de 'waterwereld' meer water dan op aarde. Dat betekent dat de structuur van de GJ 1214b heel anders zou kunnen zijn dan die van de aarde.

Oppervlaktetemperatuur

De 'waterplaneet', die veertig lichtjaren van aarde is verwijderd, is 2,7 keer zo groot als de aarde en zeven maal zo zwaar.

Hij staat op ongeveer 2 miljoen kilometer van zijn ster en heeft een geschatte oppervlaktetemperatuur van 232 graden Celsius.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl