NOS NieuwsAangepast

'Kuipers doet te veel in ISS'

Door verslaggever Marc Hamer

Het is al weer twee maanden geleden dat zijn raket opsteeg vanuit een witte vuurbol onder een bulderend, knetterend geknal. De Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers is sinds 21 december in de ruimte. Gepland was een verblijf van vijfeneenhalve maand in het internationale ruimtestation ISS. Inmiddels is zijn missie met zes weken verlengd.

Echt een probleem vindt hij het niet, langer in de ruimte blijven. Zijn terugkeer staat nu voor 1 juli gepland. Dat komt omdat de capsule van de volgende crew is afgekeurd. Hun lancering is uitgesteld. Daardoor valt Kuipers' vakantie in het water, mist hij de verjaardagen van zijn kinderen en zijn moeder, net als de diploma-uitreiking van zijn oudste dochter. Maar ja, dat kan je als ruimtevaarder overkomen.

Zin

Bovendien heeft Kuipers het naar zijn zin. Voelde hij zich de eerste dagen nog een beetje ruimteziek (hoofdpijn, misselijk), nu heeft hij zijn draai gevonden.

Zozeer zelfs dat hij moet worden afgeremd. Vanuit het vluchtleidingscentrum van de ESA in Keulen wordt er streng op toegezien dat hij niet te veel doet. Even de telefoon pakken en bellen met de media zit er niet in. Terwijl hij wel bijvoorbeeld met zijn vrouw kan bellen.

Veel foto's

Dat hij te veel doet, weet ook Hans van de Lande van de ruimtevaartexpositie Space Expo in Noordwijk. Van de Lande kent Kuipers goed en heeft contact met hem via e-mail. "Hij maakt ongelofelijk veel foto's. Hij stuurt veel via Twitter de wereld in. Er is nog veel meer, maar dat kan hij nog niet allemaal opsturen. Die bestanden zijn te groot voor het internetverkeer. Op heel veel mooie plaatjes moeten we dus nog even wachten", zegt Van de Lande.

De foto's zijn natuurlijk leuk, maar Kuipers zit in het ISS om wetenschappelijk onderzoek te doen en daar is hij dus druk mee bezig. Hij heeft diverse neurologische testjes gedaan, waarbij hij een soort badmuts met allerlei elektroden op moest. Er is een test afgerond waarin wordt gekeken wat de invloed van zout in zijn eten is op botontkalking. Het gaat allemaal volgens een strak schema. Maar ja, nu blijft hij dus langer.

Niet vervelen

Hilde Stenuit begeleidt Kuipers vanuit Noordwijk bij zijn proefjes en ze gaat ervoor zorgen dat hij zich niet verveelt.

"We houden hem wel bezig, hoor. Hij gaat nu testjes doen die eigenlijk voor zijn opvolgers gepland stonden. En we hebben altijd wel proefjes in onze achterzak die hij kan gaan doen. Hij zal zich niet gaan vervelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl