NOS NieuwsAangepast

Rouw om As The World Turns moet

Fans moeten rouwen om het afscheid van hun soap As The World Turns (ATWT). Ze moeten morgen bij elkaar komen, in het echt of online, om te praten over het stoppen van de Amerikaanse soap. Dat zeggen deskundigen.

Het lijkt Amerikaanse vormen aan te nemen: een compleet afscheidsweekend voor ATWT-fans in Nederland. RTL organiseerde het afgelopen weekend zes voorvertoningen van de laatste twee afleveringen van de soap. Na de vertoning konden fans vragen stellen aan de acteurs die Brad Snyder, Henry Coleman, Holden Snyder, Katie en 'de oude' Lily Snyder speelden.

Wij spraken de acteurs uitgebreid. Rechts zijn de interviews met Brad, Henry, Holden en Katie (zoals ze in de serie heetten) te bekijken en te beluisteren. Vooral 'Brad' (gespeeld door Austin Peck) had het enorm naar zijn zin.

Impact erg groot

Terug naar de ATWT-hysterie. Beetje overdreven? Nee hoor, zeggen communicatiewetenschappers Linda Duits en Irene Costera Meijer. Voor trouwe fans heeft het echt consequenties als een serie stopt. De impact van soaps op het dagelijks leven is erg groot, volgens Costera Meijer. "De acteurs worden deel van je eigen referentiekader en je eigen wereld. Er ontstaat een rouwproces als dat ineens stopt."

"Het gaat vooral om het morele oordeel dat wordt geveld door een kijker. Dat zie je ook in vrouwenseries als Desperate Housewives. Het enige verschil is dat soaps veel langzamer gaan", zo zegt Duits over de aantrekkingskracht van dit soort series. De rouw moet serieus genomen worden, zegt Duits, maar zal ook snel weer voorbij zijn. "Maar de fans moeten het wel even afsluiten."

As The World TurnsAs The World Turns werd 54 jaar geleden voor het eerst in de VS uitgezonden.ATWT werd bedacht door Irna Philips, die ook Days of our Lives en Peyton Place verzon.Sinds 1990 was ATWT ook in Nederland te zien.De laatste aflevering werd in Amerika al 1,5 jaar geleden uitgezonden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl