NOS NieuwsAangepast

Politie overtreedt Arbeidstijdenwet

Bij de politie wordt structureel te lang gewerkt. De Arbeidstijdenwet is het afgelopen jaar 350.000 keer overtreden. De 25 politiekorpsen constateren dat na onderzoek binnen de eigen organisatie.

"Dat betekent in een organisatie met 50.000 politiemensen dat er per persoon 7 overschrijdingen per jaar zijn geweest", zegt Jelle Egas namens de korpschefs. "Dat heeft een groot effect op de gezondheid en de veiligheid van onze mensen."

Woedend

De politiebonden zijn woedend. Ze noemen de overschrijding te gek voor woorden en volstrekt onacceptabel.

"Het geeft maar weer eens aan dat de politie tot de nek in het werk zit en te veel werk uitvoert met te weinig mensen", reageert voorzitter Busker van de Nederlandse Politiebond NPB in de Telegraaf.

ACP-voorzitter Van de Kamp zegt dat de cijfers bekend zijn en dat er in de cao-besprekingen met minister Opstelten over wordt onderhandeld. Die verwacht op 1 maart meer duidelijkheid te hebben. Hij zei in oktober al dat de wet moet worden aangepast.

Rusttijden

Zowel de vakbonden als de korpschefs spreken van een totaalplaatje: te veel werk, te korte rusttijden, te veel nachtdiensten, te weinig mensen en er worden te weinig keuzes gemaakt. Als er anders wordt gecoördineerd, hoeft er minder te worden overgewerkt, stellen ze.

De korpschefs zijn van plan beter toe te zien op het handhaven van de afspraken die in het cao-overleg worden gemaakt, om te voorkomen dat mensen overwerkt raken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl