NOS NieuwsAangepast

Op safari in de polder

'Out of Africa, into the polder'. Onder die naam start Staatsbosbeheer een proef om de Oostvaardersplassen meer open te stellen voor particulieren en bedrijven. Het gebied werd tot nu toe heel beperkt opengesteld voor het publiek.

"We deden al excursies met de boswachter. Vooral rondom de paartijd van de edelherten, die worden altijd goed bezocht. Maar boswachters vertellen natuurlijk een klassiek boswachtersverhaal", aldus Marjet Heins van Staatsbosbeheer: "Er is een andere behoefte vanuit onze bezoekers. Die zijn op zoek naar op maat gemaakte excursies en tochten. De vraag was er al langer, maar de bezuinigingen op het natuurbehoud hebben ervoor gezorgd dat we nu met deze proef komen."

De proefperiode van de safari's begint in april en duurt een jaar.

Prijzig

Er hangt wel een flink prijskaartje aan de exclusieve activiteiten: in de folder staat dat een tocht van maximaal 4 uur en met maximaal 20 personen, 900 euro kost. Daarvoor kun je wel een op maat gemaakte safari krijgen. Een fotosafari met workshops, een bruidsreportage van twee uur of overnachten in een schuilhut of een tipi.

Bezoekers in het gebied moeten zich wel aan een paar regels houden. De groepen worden in het gebied altijd begeleid door een boswachter. Je mag geen geluidsversterkers meenemen en een vuurtje stoken is ook verboden.

Natuurgebied

De Oostvaardersplassen ontstonden na het aanleggen van de Flevopolder in 1968. Er bleven in het drooggelegde gebied grote plassen staan. Dat was niet de bedoeling en daarom werd de ontwikkeling van een groot industrieterrein uitgesteld.

De natuur mocht zijn gang gaan en daardoor ontstond er een uniek moerasgebied met rietvelden, wilgenbossen en ondiepe meren. Ook lopen er veel wilde dieren rond.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl