NOS NieuwsAangepast

Waar staan de duurste huizen ter wereld?

Geld om een huis te kopen; wie heeft het tegenwoordig nog? De rijken der aarde blijkbaar wel. Een penthouse in New York is deze week verkocht voor 67 miljoen euro. Een Russische miljardair kocht het voor zijn dochter van 22. Die studeert in de New York en heeft met haar nieuwe studentenflat, het duurste adres in New York, in Manhattan uitzicht op Central Park en aan alle kanten van de woning een balkon.

Uitschieter

Duur, maar een echte uitschieter is het duurste adres is New York niet. Sterker nog, de studentenflat komt niet eens voor in de top 10 van duurste woningen ter wereld.

Het duurste huis ter wereld staat in Mumbai, India en het heet Antilla. Het bestaat uit 27 verdiepingen en kostte de rijkste man van India, Mukesh Ambanin, bijna 775 miljoen euro. Voor die prijs heeft hij wel een bioscoop met vijftig stoelen, een zwembad, drie landingsplaatsen voor helikopters, een fitnesscenter en een tempel voor Krisjna. De woning van de man staat in India bekend als het 'Taj Mahal van de 21ste eeuw'.

Op plaats twee staat een Franse villa aan de Cote D'Azur van meer dan 580 miljoen euro. De derde plaats is voor een kasteel in het Britse Oxfordshire van bijna 170 miljoen.

Net buiten de top 10 staat het huis van Microsoft-oprichter Bill Gates, Xanadu 2.0. Dat huis, in de staat Washington, kostte hem 113 miljoen euro en bevat veel technische snufjes. De kamers passen zich aan door een speldje dat bezoekers van het huis dragen. Daar staan gegevens op zoals je favoriete kamertemperatuur, lievelingsmuziek en je favoriete lichtstandje.

Nuchtere Hollanders

In Nederland wordt er niet zoveel geld uitgegeven aan huizen. Wel lopen de bedragen in Nederland ook in de miljoenen. Uit een inventarisatie van de database van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), blijkt dat in de afgelopen vijf jaar in 2008 de duurste woning van eigenaar is gewisseld. Dat was een huis van 6,25 miljoen euro en lag in de gemeente Amsterdam. Het exacte adres is vanwege privacyredenen niet bekendgemaakt.

De gemeente Amsterdam is ook recordhouder wat betreft aantal woningen boven de 3 miljoen euro. Daar zijn op dit moment 28 huizen boven de 3 miljoen euro te koop. Bloemendaal en Wassenaar volgen beiden met 11 huizen boven de 3 miljoen.

Qua vraagprijs is het duurste huis van Nederland zo'n 8,9 miljoen euro. Het landhuis Langewyne in Laren staat al een tijdje te koop en inmiddels is de vraagprijs gedaald van 13,5 miljoen naar 8,9 miljoen. Heb je interesse in een fijn Goois stulpje? Bekijk de woning dan hier op Funda.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl