NOS NieuwsAangepast

Laptops stelen voor studiepunten

Een bijzondere schoolopdracht: probeer 30 laptops te stelen van universiteitsmedewerkers. Die opdracht kregen studenten van de Universiteit Twente.

Onderzoeker Trajce Dimkov gaf de opdracht voor een wetenschappelijk onderzoek. Hij wilde weten hoe moeilijk het is om een laptop te stelen. Het bleek een eitje: de studenten kwamen netjes op tijd terug met de 30 laptops. "Bij ons is het in één keer gelukt", zegt student Jeroen de Wit.

Gladde praatjes

Dimkov wil met het onderzoek aantonen dat het niet uitmaakt hoe goed een gebouw beveiligd is. Alles valt of staat met menselijk gedrag. ''Mensen vergaten bijvoorbeeld de deur op slot te doen'', zegt een voorlichter van de universiteit. Maar ook gladde praatjes blijken te werken: ''Soms verzonnen studenten een goede smoes, waarna de schoonmaakster of conciërge de deur opende''.

De laptops waren door de onderzoeker uitgedeeld aan de medewerkers. Die wisten van niets. Volgens hen ging het om een gebruikersonderzoek. Ze kregen de opdracht de laptop aan het bureau vast te maken met een ketting en altijd de deur op slot te doen als ze weggingen.

De studenten kregen alleen de naam van de medewerker van wie ze moesten stelen. ''In groepjes maakte we een plan. Bedreiging en dergelijke mochten natuurlijk niet'', vertelt Jeroen. "We stuurden een e-mail uit naam van Trajce Dimkov. Daarin schreven we dat er iets was met de laptop en dat deze opgehaald wordt. Toen we hem kwamen halen was de medewerker er zelf niet eens. De administratie liet ons door.''

Gevangenisstraf

Om te voorkomen dat de stelende studenten in de gevangenis belandden, werd van tevoren wel even de beveiliging ingelicht. In totaal deden de dieven 60 pogingen om de laptops te stellen, waarvan er dertig dus slaagden. Een flinke buit. Helaas moesten de laptops wel weer ingeleverd worden. Gelukkig bleven de dieven niet met lege handen achter: ze werden beloond met studiepunten. Ook niet mis.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl