De omstreden shariageleerde Haitham al-Haddad is van plan om morgen toch naar Nederland te komen. Dat heeft hij gezegd in een interview met de NOS. Een Kamermeerderheid riep minister Opstelten gisteren op om al-Haddad de toegang tot Nederland te weigeren.

De shariageleerde zou spreken op een symposium van de Vrije Universiteit, georganiseerd door de Islamitische Studentenverenging Amsterdam (ISA). Maar de universiteit heeft het debat afgelast. Volgens de VU is er zo veel ophef over de denkbeelden van al-Haddad dat een academisch debat niet meer mogelijk is.

De shariageleerde zegt dat hij nog niet heeft gehoord dat hij niet welkom is. Onduidelijk is of het symposium nu op een andere plaats wordt gehouden. Directeur Yoeri Albrecht van De Balie in Amsterdam heeft de ISA laten weten dat het debat daar kan worden gehouden.

Shariarechtbank

Al-Haddad is lid van een Britse shariarechtbank en staat volgens de Tweede Kamer bekend om allerlei antisemitische uitspraken als 'Joden zijn de vijand van God'. De extreme uitlatingen passen in de ogen van de parlementsleden niet in Nederland. Het is wettelijk verboden om aan te zetten tot haat en geweld en dat doet al-Haddad volgens de Kamerleden.

De shariageleerde zelf ontkent dat hij antisemitische uitspraken heeft gedaan en noemt ze 'loze beschuldigingen'.

STER reclame