Kernprogramma Iran vordert

Aangepast op

Iran heeft twee belangrijke nieuwe ontwikkelingen in zijn atoomprogramma gepresenteerd. Het land heeft voor het eerst brandstofstaven gemaakt voor een nucleaire onderzoeksreactor en nam vandaag tevens een nieuwe generatie kerncentrifuges in gebruik. Daarmee kan uranium veel sneller worden verrijkt.

De staatstelevisie toonde hoe president Ahmadinejad persoonlijk toekeek hoe de brandstofstaven in de onderzoeksreactor in Teheran werden ingebracht.

Verrijking

Om uranium te kunnen gebruiken voor nucleaire projecten moeten verschillende varianten van het element, de isotopen, van elkaar gescheiden worden. Dat proces, verrijking, gebeurt door de grondstof te centrifugeren, waarbij het lichtere element achterblijft.

Voor dit soort onderzoeksprojecten moet het uranium worden verrijkt tot 20 procent. Tot nu toe had het land uranium slechts verrijkt tot 5 procent, omdat dat voldoende was om te gebruiken in de energievoorziening.

De nieuwe serie centrifuges, waarin het uranium verrijkt wordt, werkt drie keer sneller dan de oudere versie. Iran heeft in totaal nu zo'n 9000 centrifuges.

Kernbom

Dit proces kan ook worden gebruikt om uranium geschikt te maken voor een kernbom. Daarvoor moet het verder worden verrijkt tot 90 procent.

Iran zegt echter dat het alleen vreedzame doelen nastreeft. Zo kunnen met de nieuwe onderzoeksreactor isotopen worden gemaakt die onmisbaar zijn bij kankeronderzoek.

"We zullen onze nucleaire weg blijven vervolgen", zei Ahmadinejad bij de presentatie. "De arrogante supermachten zullen er niet in slagen dit soort technologie voor zichzelf te houden. Dat hebben ze geprobeerd door ons sancties op te leggen, maar ze hebben gefaald."

Onderhandelen

Iran maakte vandaag ook bekend weer met de EU te willen gaan onderhandelen over het kernprogramma.