NOS NieuwsAangepast

Symposium shariageleerde afgelast

De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft een symposium afgelast waar een omstreden shariageleerde zou spreken. De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad zou vrijdag in debat gaan op de universiteit.

Een Kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP had vandaag opgeroepen de man de toegang tot Nederland te ontzeggen. Volgens CU-Kamerlid Voordewind zet al-Haddad aan tot haat en de VVD'er Van Nieuwenhuizen vindt dat de Vrije Universiteit "niet moet meewerken aan een provocatie".

Ophef

De universiteit zegt dat er zoveel ophef is ontstaan dat een academisch debat niet meer mogelijk is. "We staan voor de dialoog en dat is op deze manier niet meer mogelijk", aldus de universiteit. Het afgelasten van het symposium zou niets met de veiligheidssituatie te maken hebben.

Sjeik Haddad zou spreken op een bijeenkomst van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam. Hij is lid van een Britse shariarechtbank en staat bekend om allerlei antisemitische uitspraken als "Joden zijn de vijand van God".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl