NOS NieuwsAangepast

Twijfels over besluit Eelde

Omwonenden van de luchthaven Eelde zien niet in hoe de verlenging van de start- en landingsbaan de toekomst van het vliegveld veilig kan stellen.

Volgens de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) moet de overheid miljoenen euro's in de luchthaven pompen, anders zal Groningen Airport Eelde over een paar jaar dicht moeten.

VOLE accepteert naar eigen zeggen de luchthaven zoals die er nu ligt, maar heeft zich altijd verzet tegen uitbreiding. Eerder vandaag heeft de Raad van State alle bezwaren tegen verlenging van de start- en landingsbaan afgewezen.

Nieuwe steun

De vereniging vindt dat de politiek moet besluiten tot nieuwe steun aan de luchthaven, anders komt de baanverlenging neer op een besluit om de luchthaven over enige tijd te sluiten.

De vereniging van omwonenden heeft uitgerekend dat de baanverlenging 30 miljoen euro gaat kosten, 6 miljoen meer dan het Rijk aan subsidie heeft gegeven. Vanaf 2015 komt daar 4 miljoen bij voor de luchtverkeersleiding. Daarnaast heeft het noorden van Nederland te maken met bevolkingskrimp en loopt de markt voor chartervluchten terug.

De baanverlenging is vooral bedoeld om meer chartervluchten te kunnen uitvoeren van en naar Eelde.

Onderzoek

VOLE dringt erop aan dat de Noordelijke Rekenkamer het aangekondigde onderzoek naar Groningen Airport Eelde zo snel mogelijk uitvoert. Provinciale Staten van Groningen en Drenthe doen er volgens de vereniging goed aan om te wachten met bouwen tot de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl