NOS NieuwsAangepast

Iran ontkent stop olie-export

Iran ontkent dat het de olie-export naar Nederland en vijf andere EU-landen stillegt. Een woordvoerder van het ministerie van Olie heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat die beslissing nog niet is genomen.

Eerder meldde het Engelstalige Press TV dat Iran de export van olie naar Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland opschortte. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weet niet of Iran de olie-export naar Nederland daadwerkelijk heeft stilgelegd.

De Nederlandse ambassadeur in Iran is samen met zijn collega's uit de andere vijf landen ontboden. Buitenlandse Zaken heeft nog niet van de ambassadeur gehoord waar het gesprek over ging. Duidelijk is wel dat de Iraniërs wilden protesteren tegen het aanscherpen van de Europese sancties.

Oliebehoefte

De exportstop van Iran is ook een reactie op die geplande sancties. De EU-lidstaten besloten vorige maand onder meer om vanaf 1 juli de import van Iraanse olie te verbieden. De sancties zijn gericht tegen het Iraanse nucleaire programma.

Iran had toen al aangekondigd de export naar Europa zelf stil te zullen leggen. Bijna eenvijfde van de Iraanse olieproductie gaat naar de EU, met Griekenland, Spanje en Italië als de grootste afnemers.

Nederland is voor slechts 2 procent van zijn oliebehoefte afhankelijk van Iraanse olie, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Peakoil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl