NOS SportAangepast

Oud-olympische skiester overleden

Gratia Schimmelpenninck van der Oye, de eerste Nederlandse vrouw die aan de Olympische Winterspelen deelnam, is afgelopen zondag op 99-jarige leeftijd overleden.

Ze was de oudste nog in leven zijnde Nederlandse olympiër. Nu is dat de 96-jarige hockeyer Hans Schnitger, die in 1936 meedeed aan de Zomerspelen in Berlijn, zo blijkt uit de archieven van historicus Ton Bijkerk.

De in Doorn geboren Schimmelpenninck van der Oye nam deel aan de Spelen van 1936 in Garmisch-Partenkirchen waar alpineskiën voor het eerst op het programma stond. Schaatsen was destijds alleen nog voorbehouden aan mannen.

Tweemaal gevallen

De burgemeestersdochter, wier vader voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en lid van het internationaal olympisch comité (IOC) was, eindigde in de Duitse wintersportplaats op de veertiende plaats op de combinatie. Dagblad Het Vaderland schreef: "Freule Schimmelpenninck was met haar resultaat niet tevreden. Zij was tweemaal gevallen."

"Enkele dagen voor haar olympische races in Garmisch-Partenkirchen werd ze telefonisch bedreigd, omdat ze zich niet gehouden zou hebben aan de regels voor een amateursporter", weet Bijkerk. "Ze was daar erg ontzet door en presteerde niet wat ze kon."

Na de Spelen stopte ze met skiën op het hoogste niveau. Twee jaar later kwam ze als eerste vrouw in het bestuur van de mondiale skibond FIS. Mede dankzij haar werd de reuzenslalom een officieel onderdeel van het alpineskiën. De Nederlandse Ski Vereniging benoemde Schimmelpenninck van der Oye in 1997 tot erelid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl