NOS NieuwsAangepast

Ambassadeurs: NL neem afstand

Tien landen uit Midden- en Oost-Europa vragen Nederland afstand te nemen van de klachtensite van de PVV. In een open brief (.pdf) roepen de ambassadeurs van de landen de samenleving en de politieke leiders, dus ook premier Rutte, op zich te distantiëren van wat zij "een verwerpelijk initiatief" noemen.

Sinds vorige week kunnen op de site van de PVV klachten worden ingediend over overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Volgens de PVV is het meldpunt een groot succes, maar in binnen- en buitenland is er veel kritiek op. Onder meer de Europese Commissie sprak van een open oproep tot intolerantie.

Doelwit maken

Het doelwit maken van een aangewezen groep is discriminatoir en denigrerend, staat in de brief. "Dit initiatief moedigt de negatieve beeldvorming over specifieke EU-burgers binnen de Nederlandse samenleving aan - beeldvorming die niet door feiten wordt ondersteund", schrijven de ambassadeurs van Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.

Volgens de diplomaten dragen de werknemers uit de tien landen aanzienlijk bij aan de groei van de Nederlandse economie. Bovendien is het een feit dat onze landgenoten geen werk inpikken van Nederlanders, aldus de ambassadeurs.

Voorbeeld van tolerantie

Ze zeggen dat Nederland en de Nederlandse maatschappij in hun landen decennialang "als voorbeelden van vrijheid en tolerantie" hebben gegolden. "Wij geloven dat Nederland dit positieve imago zou moeten vasthouden."

Premier Rutte zei eerder dat hij niet op elke uitlating van de PVV kan reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl