NOS NieuwsAangepast

Apple doet onderzoek naar 'zelfmoord- fabrieken'

Fabrikant Apple gaat onderzoek doen naar de werkomstandigheden van arbeiders bij ondermeer de controversiële fabriek Foxconn in de Chinese provincie Shenzhen. Volgens Tim Cook, de CEO van Apple, is het voor het eerst in de elektronicabranche dat controles op deze schaal plaatsvinden.

Apple heeft hiervoor de hulp van de Amerikaanse Fair Labor Association ingeschakeld (FLA). Volgens verschillende bronnen is het onderzoek vandaag al begonnen.

Werkomstandigheden

Naast Shenzhen worden ook fabrieken in de stad Chengdu onder de loep genomen. Foxconn is een elektronicafabrikant die onderdelen aan Apple levert en die al meerdere malen in opspraak is geraakt vanwege de slechte werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. De baas van Foxconn vergeleek in een nieuwjaarstoespraak zijn 1 miljoen werknemers nog met dieren.

Ook was er in 2010 een heuse golf aan zelfmoord van werknemers en dreigden er vorige maand nog 300 Foxconn-werknemers van het dak van de fabriek af te springen om te protesteren tegen de slechte salarissen en de hoge werkdruk.

Artikel

Foxconn kwam opnieuw in de schijnwerpers toen The New York Times een artikel publiceerde waaruit bleek dat Apple, die al eerder verbetering beloofde, dit vooralsnog niet was nagekomen. Een wereldwijde petitie was het gevolg. Mét effect blijkt nu dus. Inspecteurs van de FLA zullen controles gaan houden op de slaapvertrekken van de werknemers en zullen hen gaan interviewen over de werk- en woonomstandigheden.

Foxconn levert niet alleen aan Apple, maar ook aan Sony, Nintendo en HP. Niet alleen Foxconn zal door de FLA gecontroleerd worden; uiteindelijk moet 90 procent van alle bedrijven die aan Apple producten leveren, onderzocht worden.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl