NOS NieuwsAangepast

'Meer dan 1 miljoen mensen op ijs'

De Elfstedentocht mag dan (voorlopig) niet doorgaan, Nederland is zaterdag massaal het ijs opgegaan om te genieten van het prachtige schaatsweer. Woordvoerder Huub Snoep van de KNSB schat dat er "zeker wel één miljoen mensen" het ijs op zijn gegaan.

Dat waren deelnemers aan KNSB-toertochten en zogenoemde wildrijders. "Het was een ongekende schaatsdag", zei een andere woordvoerder van schaatsbond KNSB. "Bij alle KNSB-tochten zag het zwart van de mensen. De Westland Toertocht in Zuid-Holland trok zelfs meer dan 70.000 mensen."

In de Alblasserwaard deden 20.000 mensen mee aan de Molentocht, langs de klassieke molens bij Kinderdijk. De langste afstand die de deelnemers konden afleggen, was 75 kilometer. De tourtochten kennen in de Alblasserwaard een rijke historie. Al in 1917 organiseerde de IJsbond Alblasserwaard tochten.

Gevaarlijk

Op delen van de Elfstedenroute gingen schaatsers ook massaal het ijs op. Dat liep niet overal even goed, want veel mensen gingen onderuit en liepen botbreuken op. Daardoor liep de wachttijd in het ziekenhuis in Sneek op tot drie uur. De meeste slachtoffers hadden gebroken polsen. Ook het ziekenhuis in Leeuwarden en andere EHBO-diensten kampten met veel schaatsslachtoffers.

Schaatsen op kanalen kon ook gevaarlijk zijn. Rijkswaterstaat waarschuwde dat veel gemalen weer zijn aangezet, waardoor het water gaat stromen. De gemalen die de afgelopen periode waren uitgezet, draaien weer omdat dooi wordt verwacht. Dat heeft tot gevolg dat het ijs op die kanalen onbetrouwbaar is. IJs kan er goed uitzien en toch levensgevaarlijk zijn, aldus Rijkswaterstaat.

IJszeilen

In Noord-Holland zeilden op de Gouwzee tientallen ijszeilers van Monnickendam naar Volendam.

In Zwolle werd voor het eerst een toertocht op de grachten gehouden. Elders in Overijssel, op het Almelo-Nordhornkanaal, deden tienduizenden mensen mee aan een tocht.

In Hengelo vond in de nacht van vrijdag op zaterdag een bijzondere tour plaats, ééntje in het donker. Op De Houtmaat hadden vrijwilligers 150 fakkels langs een 600 meter lange baan geplaatst.

Ook andere sporters begaven zich op het ijs. Zo werd in Den Haag een cricketwedstrijd op het ijs afgewerkt.

Na het weekend is het waarschijnlijk voorbij met het schaatsweer. Er wordt dooi voorspeld. Hoe het weer er de tweede helft van volgende week uitziet, is nog niet helemaal duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl