NOS NieuwsAangepast

GL stemt tegen uitbreiding missie

GroenLinks wil de politietrainingmissie in Afghanistan niet verder uitbreiden. Een motie van die strekking werd op het congres in Utrecht met een grote meerderheid aangenomen. Moties om helemaal met de missie te stoppen haalden het niet.

Het congres is live te volgen op Politiek 24.

De partij staat achter partijleider Sap, die al eerder had gezegd dat ze tegen uitbreiding was door ook de grenspolitie te gaan trainen. Dat zou de missie een militair karakter geven en dat wil de partij niet.

'Bittere pil'

De fractie in de Tweede Kamer had de motie aanvankelijk ontraden omdat die ook tegen het trainen van middenkader en het trainen van politie uit andere provincies is.

"De andere drie soorten agenten die de motie wil uitsluiten, vállen al binnen de missie, trainen we al. En we kunnen niet delen uit een lopende missie slopen", zei Tweede-Kamerlid Mariko Peters. Maar met de toezegging van de indieners dat met al lopende onderdelen van de missie niet gestopt hoeft te worden kon ook de fractie zich achter de motie scharen.

Fractielid Van Gent pleitte vurig om de missie niet uit te breiden, ook niet met het trainen van lager politiekader en het trainen van trainers. Van Gent is het enige fractielid dat vorig jaar tegen de deelname van de politietrainingsmissie stemde, maar ze zei dat nu niet zomaar met de missie gestopt kan worden. Van Gent deed een oproep om de Kunduz-kwestie de partij niet te laten splitsen. "We laten het niet gebeuren dat de bittere pil een gifpil wordt", zei ze.

In Utrecht zijn 1500 GroenLinks-leden bijeen om vooral over de Kunduz-missie te praten. Partijleider Sap zal later in de middag een toespraak houden.

Lastig

Het kabinet wil de missie in Afghanistan uitbreiden, door de grenspolitie in het noorden te gaan trainen en recruten uit andere provincies. Vorig jaar hielp GroenLinks de missie in Kunduz aan een Kamermeerderheid. Gisteren zei premier Rutte na de ministerraad dat het lastig zal zijn om de missie uit te breiden als een meerderheid in de Kamer daar tegen is.

Het congres heeft vandaag ook een nieuwe partijvoorzitter gekozen. Dat is Heleen Weening, zij volgt Henk Nijhof op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl