NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Zeker nog week minder treinen

Door redacteur Ilan Sluis

De aangepaste dienstregeling van de NS duurt nog zeker een week. Dat melden bronnen binnen de NS aan de NOS. Eerder vandaag meldde de officiële woordvoering van de NS nog dat de winterdienstregeling in ieder geval tot woensdag zou duren.

Als één van de oorzaken van het vastlopen van het treinverkeer vorige week vrijdag, wijzen NS-medewerkers op bouwwerkzaamheden aan de stations van Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. De verbouwingen onttrekken uitwijkcapaciteit aan het spoornet. De NS zou volgens deze bronnen vorig jaar al gewaarschuwd hebben voor de werkzaamheden in de winter.

Achterstallig onderhoud

Een ander probleem zou zijn dat een deel van het kapotte materieel van NS niet naar de remise kan voor reparatie, omdat door een tekort aan storingsmonteurs bij ProRail veel wissels nog vastgevroren zitten. Toch zou de NS wel genoeg materieel hebben om eventueel een volledige dienstregeling te kunnen verzorgen.

Volgens de NS-bronnen maakt achterstallig onderhoud aan de rails en een tekort aan infrastructuur het hele treinsysteem kwetsbaar.

Geen zicht op grenzen

ProRail bestrijdt dat er nu nog een tekort is aan storingsmonteurs en volgens een woordvoerder is de infrastructuur ook weer in orde. Volgens de woordvoerder is het niet mogelijk de verbouwingen aan de stations in de winter neer te leggen, omdat het meerjarige projecten zijn. Hij wijst erop dat het besluit de winterdienstregeling te handhaven door NS en ProRail gezamenlijk genomen is.

Reizigersvereniging Rover denkt niet dat de verlenging te maken heeft met het winterweer. Volgens een woordvoerder hebben de NS en ProRail te weinig zicht op hun eigen grenzen en processen. "Uit alles blijkt dat ze daar op cruciale momenten onvoldoende vertrouwen in hebben", zegt hij. "Dan kiezen ze de veilige kant en dat is zorgelijk."

Opmerkingen of suggesties? Mail de maker: Ilan.Sluis@nos.nl

STER reclame