Bedenker 'vuurballen' overleden

Aangepast

De bedenker van de atomic fireball is overleden. Nello Ferrara bedacht het hete snoepje in 1954. Amerikaanse media melden dat hij vorige week overleed en inmiddels is begraven.

De snoepjes destijds waren een instantsucces. Ferrara kon in het begin maar 200 doosjes per dag afleveren, terwijl de vraag al snel zo enorm was dat er 50.000 dozen nodig waren. Tegenwoordig levert het bedrijf 15 miljoen vuurballen per week. Ook in Nederland zijn de snoepjes populair, vooral bij schoolkinderen.

Jawbreakers

De vader van Ferrara begon in 1908 een snoepfabriek in Chicago. Daar werden onder andere jawbreakers gemaakt, toverballen die zo hard zijn dat ze nauwelijks doormidden te bijten zijn. De fabriek maakte die snoepjes door een korreltje suiker in een verhitte trommel te laten rollen en er langzaam siroop en smaakstoffen aan toe te voegen. Dat proces kon twee weken duren.

Nadat hij de fabriek had overgenomen, kreeg Ferrara het idee om zo een superheet snoepje te maken. De inspiratie voor de naam vond hij in zijn diensttijd in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien was de VS in die tijd helemaal gek van alles wat met atoomkracht te maken had.

'Kauwgum met tijgerbalsem'

De naam slaat natuurlijk ook op de bijzonder scherpe smaak van het snoepje. "Het was altijd de sport om ze in je mond te stoppen en in één keer op te eten", schrijft iemand op een nostalgie-forum. "Dus niet water drinken tussendoor om de scherpe smaak weg te neutraliseren. Ook niet de ballen weer in de hand nemen om rust te krijgen en ook niet tussen de tanden klemmen om de tong even rust te geven."

Anderen konden de smaak minder waarderen: "Kauwgum met tijgerbalsem", oordeelt een andere consument.

Nello Ferrara is 93 jaar oud geworden.

STER Reclame