NOS NieuwsAangepast

Wientjes: nullijn voor iedereen

VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes pleit voor een nationaal akkoord over een nullijn voor iedereen.

In een ingezonden brief in Trouw zegt Wientjes dat het van een grote verantwoordelijkheid zou getuigen als de "verlamde FNV-bonden" in deze zware economische tijden hun verantwoordelijkheid nemen.

De bonden moeten volgens Wientjes de rijen sluiten en samen met andere maatschappelijke spelers kiezen voor een solidair akkoord, waarbij overheidssalarissen, sociale uitkeringen en marktlonen op nul worden gezet".

Bekvechten

Zo'n nationaal akkoord verdeelt volgens Wientjes niet alleen de pijn, maar levert onmiddellijk ook veel geld op. "En het maakt het mogelijk over te gaan tot echt noodzakelijke hervormingen en niet terecht te komen in weinig productief bekvechten over kortetermijnbezuinigingen", zegt de werkgeversvoorman.

De nullijn zou deel moeten uitmaken van een 'agenda 2012' om Nederland economisch krachtig te laten blijven.

Euro

Het parlement moet volgens Wientjes de redding van de euro voluit steunen. "Daarom moeten we ook hier, net als de Grieken en Spanjaarden, extra bezuinigen. Maar wel op een manier die onze bedrijven en economie niet schaadt."

De hypotheekrenteaftrek moet blijven, vindt Wientjes. "Maar laten we wel snel een grootscheeps isolatieprogramma ter hand nemen, nu de nieuwbouw het laat afweten. Dat zorgt voor veel werk, lagere energierekeningen en milieuwinst."

Voor gezondheidszorg zullen gebruikers meer zelf moeten gaan betalen, stelt de voorzitter van VNO-NCW.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl