1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

2 rayons: nu geen Elfstedentocht

Twee rayonhoofden vinden het ijs nog niet dik genoeg om een Elfstedentocht te rijden. Dat zullen ze vanavond met de andere rayonhoofden bespreken in Leeuwarden. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat er vanavond al een datum voor een Elfstedentocht zal komen.

Rayon Bolsward meet op de doorgaande route 12 centimeter ijs. "Dat is op dit moment gewoon nog te weinig. We zullen vanavond dan ook niet kunnen zeggen dat de tocht door kan gaan", aldus rayonhoofd Jan Van der Klis.

Dunner

De grootste problemen op de route liggen vooralsnog bij Woudsend, Witmarsum en Balk. Woudsend meet op slechte plekken maar 6 centimeter ijs. In Witmarsum is dat 8 centimeter.

Rond Balk zit het grootste probleem bij de Luts, zegt rayonhoofd Auke Hylkema. Op delen van het riviertje is het ijs de afgelopen nacht zelfs dunner geworden. Daar is het ijs nog amper 3 à 4 centimeter dik en is dan ook voor schaatsers afgesloten.

Somberder

Een alternatieve route over de Fluessen is denkbaar, maar ook daar is het ijs met 10 centimeter nog niet dik genoeg.

Hylkema is somberder geworden over de kans dat de tocht doorgaat. "De kans dat de tocht doorgaat is minder dan vijftig procent", aldus Hylkema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl