De PVV heeft een website gelanceerd waarop mensen kunnen klagen over Midden- en Oost-Europeanen. Het kan gaan om overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt. Volgens PVV-Kamerlid Ivo van den Besselaar stromen de klachten binnen: "We zijn hier ook wel door overvallen. We zullen hier nog wel enige tijd mee bezig zijn om alles te verwerken".

De PVV benadrukt dat de partij vanaf het begin tegen openstelling van de arbeidsmarkt was voor Polen en andere migranten uit Midden- en Oost-Europa. De massale arbeidsmigratie leidt tot grote problemen, stelt de PVV. De partij zal de klachten doorsturen naar het ministerie van Sociale Zaken.

Kwaad

De Poolse ambassade is kwaad over het initiatief. De ambassade noemt de site discriminerend, omdat alleen kan worden geklaagd over mensen uit Midden- en Oost-Europa. Bovendien geeft de site volgens de ambassade geen realistisch beeld, want goede ervaringen met Polen zullen niet op de site terechtkomen.

Ook GroenLinks ziet niets in de site. Volgens de partij heeft de PVV er weer een speeltje bij, door Oost-Europeanen te bombarderen tot nieuwe vijanden. Groenlinks noemt het meldpunt stemmingmakerij.

Geen oordeel

Minister Kamp vindt het meldpunt een zaak van de PVV. Volgens Kamp is het niet aan hem om daar een oordeel over te geven. De fractie mag dat beslissen, ook als de Poolse ambassadeur daar niet blij mee is, zegt de minister.

Problemen

Regeringspartij CDA is verrast door het initiatief, maar erkent dat er problemen zijn met Midden-en Oost-Europeanen. Tweede Kamerlid Van Hijum wijst erop dat een parlementaire onderzoekscommissie de problemen pas in kaart heeft gebracht. "Laten we die dan oplossen", aldus het Kamerlid.

STER reclame