Spigt wint NK op natuurijs

time icon Aangepast

Yvonne Spigt is op de Grote Rietplas bij Emmen nationaal kampioene op natuurijs geworden.

Spigt sprong weg op tien kilometer van de meet en zag kort voor het ingaan van de laatste ronde de bij haar aangehaakte Rixt Meijer onderuit gaan. Spigt snelde daarna onbedreigd naar de zege.

Ondanks dat Meijer snel weer opkrabbelde, kon zij het gat van twintig tellen in de laatste ronde niet meer overbruggen. Wel stelde ze nog het zilver veilig.

Het brons was voor Carla Zielman, die in 2009 op de Oostvaardersplassen de titel veroverde.

Titelhoudster Foske Tamar van der Wal, topfavoriete na haar zege bij de ONK op natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee, eindigde niet in de toptien.

Reitsma opent het bal

Mireille Reitsma was in de beginfase het actiefst. Ze sprong enkele keren weg en was aldus verantwoordelijk voor het uiteenvallen van het peloton. Maar toen er vijf schaatssters wegsprongen in de derde ronde van zes kilometer, miste ze de slag.

Sandra 't Hart, Elma de Vries, Marije van Marle, Jolanda Langeland en Rixt Meijer sloegen een gat van bijna een minuut.

Het leek de beslissende slag, maar door beulswerk van vooral Van der Wal werd het kopgroepje later toch ingelopen.

"Toen Rixt viel overwoog ik even of ik zou wachten. Dat was natuurlijk onzin. Rijden moest ik, rijden. Het was zwaar, maar ik houd van lekker doodgaan", zei de 24-jarige winnares uit Wervershoof.

Van der Wal 'slachtoffer' ploegenspel

Van der Wal had vrede met haar nederlaag. De Groningse die deze winter de overwinningen aaneenreeg, was de sterkste van de dag, maar moest buigen voor het tactische spel van vooral de ploeg van Spigt.

"Ik voelde me erg goed, maar daar heb je niet altijd wat aan. Ik had ook weinig keus en moest wel voluit koersen", zei Van der Wal.

STER Reclame