NOS NieuwsAangepast

Belgische lof voor Marten Toonder

Door correspondent Joris van Poppel in Brussel

In het Belgisch Stripmuseum in Brussel is gisteravond een tentoonstelling over de Nederlandse striptekenaar Marten Toonder geopend. Toonder werd beroemd door zijn creaties Ollie B. Bommel, Tom Poes en Panda. Met originele tekeningen en albums willen de Belgen aantonen dat Toonder tot de absolute wereldtop van stripauteurs behoort.

"Marten Toonder is een van de grootste striptekenaars van Nederland, maar zeker ook van Europa. Het Belgisch publiek heeft ook het recht om deze man te leren kennen", zegt Willem De Graeve, directeur van het stripmuseum. Hij vergelijkt Toonder met Kuifje-tekenaar Hergé en vindt dat hij net zo veel internationale aandacht verdient.

Toonderjaar

Marten Toonder werd vooral bekend met de figuren Tom Poes en heer Bommel. Dit jaar zou de striptekenaar 100 jaar oud zijn geworden. Daarom is 2012 uitgeroepen tot het Toonderjaar. De expositie in Brussel is de eerste grote expositie van dat jaar.

In Nederland zullen dit jaar tal van evenementen in het teken staan van Toonders werk. In het voorjaar wordt er een Bommelweekend gehouden in het kasteel van Doorwerth en ook de Nederlandse stripdagen in maart staan in het teken van Toonder.

De Graeve: "We zijn een Belgisch stripmuseum, maar dat wil niet zeggen dat we alleen exposities van Belgische tekenaars willen. Het gaat ons om de kwaliteit".

Begin jaren 40 verscheen 'De avonturen van Tom Poes' voor het eerst in De Telegraaf. Tijdens de oorlog richtte Toonder zijn eigen productiebedrijf op en gebruikte dat als dekmantel voor illegale werkzaamheden zoals het vervalsen van documenten. Na de oorlog raakten heer Bommel en Tom Poes ook bekend in andere Europese landen en ontwikkelde Toonder een aantal nieuwe reeksen zoals Panda, Kappie en Koning Hollewijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl