NOS NieuwsAangepast

Vervuild maagmedicijn ontdekt

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Bij een apotheek in Bergen, in Noord-Limburg, zijn verontreinigde partijen aangetroffen van een middel tegen maagzuur. Het gaat om het veelgebruikte middel Pantoprazol van het Indiase farmaciebedrijf Ranbaxy.

Gisteren merkte een klant dat een doosje met pillen ernstig stonk. "Ze roken naar een heel sterk schoonmaakmiddel dat chloor bevat", vertelt Bastien Renirie, een van de apothekers die deel uitmaakt van NOS Net-netwerk.

Bij de apotheek, Maasduinen in Bergen, zijn in twee partijen verontreinigde pillen aangetroffen. Het gaat om doosjes met de nummers 2297556 en 2293796. Om hoeveel doosjes pillen het gaat, is nog onbekend.

Veel gebruikt

Renirie heeft een aantal verpakkingen van het middel naar het laboratorium van apothekersorganisatie KNMP gestuurd, waar de vervuiling ook geconstateerd werd. De KNMP kan niet zeggen met welke stoffen de pillen vervuild zijn. Apothekers wordt gevraagd melding te maken bij de Inspectie voor de Volksgezondheid als ze stinkende Pantoprazol aantreffen.

Pantoprazol is het zesde meest gebruikte geneesmiddel in Nederland. In 2010 werd de maagzuurremmer 3,5 miljoen keer door een apotheek verstrekt.

Laagste prijs

Het middel valt onder het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Die schrijven jaarlijks voor de meest gebruikte geneesmiddelen tenders uit waarop de farmaceuten kunnen inschrijven. Doorgaans wint de farmaceut die de laagste prijs vraagt voor het middel.

Het preferentiebeleid heeft apothekers veel geld gekost. Eerder kochten apothekers zelf medicijnen in en bedongen daarbij grote inkoopkortingen en bonussen van de farmaceuten. Die lopen ze nu mis.

Geregeld zijn de door verzekeraars aangewezen voorkeursgeneesmiddelen niet leverbaar. Ook zijn er al vaker klachten geweest over de kwaliteit van de goedkope geneesmiddelen die vaak uit India komen. Zo klagen apothekers erover dat ze soms medicijnen geleverd krijgen, die dicht tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan zitten.

Heeft u opmerkingen over dit artikel? Mail de maker rinke.van.den.Brink@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl