NOS NieuwsAangepast

Rellen bij Grieks parlement

Bij het Griekse parlement is de politie slaags geraakt met honderden betogers. Die probeerden door een afzetting heen te komen. De politie heeft traangas gebruikt.

De rellen braken uit na afloop van een demonstratie tegen nieuwe bezuinigingen. Die worden opgelegd door de EU en het IMF. Het Griekse kabinet heeft ze nog niet aanvaard, maar staat onder grote druk dat wel te doen.

Als het kabinet het bezuinigingspakket accepteert, volgen nieuwe pijnlijke bezuinigingsmaatregelen, zoals de verlaging van het minimumloon en het ontslag van 15.000 ambtenaren voor het eind van het dit jaar.

Haven

Tegen die bezuinigingen wordt sinds vanmorgen ook gestaakt. De staking van 24 uur treft onder meer de haven van Piraeus, toeristische attracties, scholen, banken, en het openbaar vervoer.

De Griekse politieke leiders komen vandaag opnieuw bijeen. Als zij de bezuinigingsmaatregelen van de EU en het IMF niet accepteren, dreigen zij een nieuwe lening van 130 miljard euro mis te lopen. Zonder dat geld kan Griekenland eerdere leningen niet aflossen en gaat het land failliet. De aflossingsdatum voor deze leningen is 20 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl