NOS NieuwsAangepast

Google haalt 'Atlantis' van kaart

In 2009 dachten sommige mensen dat ze de gezonken stad Atlantis hadden gevonden op de satellietkaarten van Google Ocean, onderdeel van Google Earth. De zoekgigant ontkende toen al dat het om Atlantis ging en heeft nu de beelden zo bewerkt dat de patronen veel minder duidelijk te zien zijn.

Op Google Ocean werd op een duizend kilometer uit de kust, in de buurt van de Canarische Eilanden, op vijf kilometer diepte een enorm rechthoek ontdekt met daarin een soort rooster, dat eruitzag als 'straten'. De plek kwam overeen met een beschrijving die de Griekse filosoof Plato gaf over de stad. Er ontstonden meteen geruchten dat het om de verloren stad Atlantis zou gaan. Volgens sommige wetenschappers toonden de foto's een 'te perfecte rechthoek'.

Overlappen

Google liet toen weten dat het roosterpatroon ontstaan is door de manier waarop op deze plek de sonarbeelden van de oceaanbodem gemaakt zijn: de boot heeft hier in rechte lijnen heen en weer gevaren. Die stroken zijn vervolgens in de computer aan elkaar geplakt waardoor ze elkaar overlappen.

Update

Maar nu is er definitief een einde gemaakt aan de beelden. "De oorspronkelijke versie van Google Ocean was een nieuw ontwikkelde prototypekaart die een hoge resolutie had, maar ook duizenden blunders bevatte met betrekking tot de oorspronkelijke gearchiveerde schipdata", zegt een geofysicus die meewerkt aan de satellietkaarten van Google.

Hij vertelt dat studenten van de Universiteit van Californië de afgelopen drie jaar bezig zijn geweest met het identificeren en corrigeren van de blunders.

Toch zullen veel mensen niet tevreden zijn met Google's uitleg en zo blijft de mythe van het verloren rijk nog even intact.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl