NOS NieuwsAangepast

Griekenland vecht om te overleven

In Athene komen de leiders van de drie coalitiepartijen vanmiddag opnieuw bij elkaar om een compromis te vinden voor extra bezuinigingen. Intensieve onderhandelingen, onder grote druk van de internationale geldschieters, hebben gisteren nog geen akkoord opgeleverd.

Griekenland heeft volgende maand een nieuwe geldinjectie nodig, anders kan het zijn schulden niet afbetalen en is het land failliet. Europa en het IMF hebben in oktober 130 miljard euro toegezegd, maar eisen in ruil voor dat geld wel nieuwe bezuinigingen.

Banken

Afgelopen weekend hebben de Grieken een telefonische vergadering gehouden met de Europese ministers van Financiën. In Athene werd apart onderhandeld met vertegenwoordigers van het IMF en de Europese Commissie en met een delegatie van de internationale banken.

De banken zijn bereid om de Grieken de helft van hun schuld kwijt te schelden en genoegen te nemen met een lagere rente op de resterende staatsleningen. Die deal gaat alleen door als ook Europa en het IMF een akkoord kunnen bereiken met Griekenland over die extra bezuinigingen.

De drie regeringspartijen, die Griekenland door deze moeizame fase heen moeten leiden, komen er samen niet uit. Onder meer het voorstel om een aantal overheidsdiensten te sluiten, stuit op bezwaren. Door de sluiting zouden 15.000 ambtenaren hun baan verliezen.

Staatsschuld gegroeid

Door alle bezuinigingen van de afgelopen twee jaar is Griekenland in een diepe recessie beland. Vandaag werd bekend dat de staatsschuld ook in het derde kwartaal van vorig jaar is gegroeid, ondanks eerdere bezuinigingen.

Met de verkiezingen van komend voorjaar in het vooruitzicht, hebben de politieke leiders steeds meer moeite om de nieuwe maatregelen aan de achterban uit te leggen.

Vanmiddag praten ze verder, onder meer over een verlaging van het minimumloon, ontslagen van ambtenaren, versobering van de aanvullende pensioenen en steun aan de Griekse banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl