NOS NieuwsAangepast

Maîtresse JFK doet boekje open

Mimi Alford, die in de jaren zestig een affaire had met de Amerikaanse president Kennedy, geeft in een nieuw boek openheid van zaken over de affaire. Het boek is woensdag pas te koop, maar de Amerikaanse krant New York Post wist er nu al de hand op te leggen.

Alford, nu een 69-jarige oma, begon de verhouding vier dagen nadat ze als 18-jarige stagiaire was begonnen op het Witte Huis. Ze ontmoette de president toen ze een duik nam in het zwembad bij het gebouw.

"Je bent toch Mimi", vroeg de president haar in het water. "Je loopt deze zomer toch stage bij de persafdeling?" Diezelfde middag werd ze door een vriend van de president uitgenodigd het woongedeelte van de ambtswoning te komen bekijken. Na een enkele drankjes te hebben gekregen, sloot de president zich aan bij het groepje en nodigde Mimi uit voor een rondleiding.

Adem

De twee eindigden in de slaapkamer van Jackie Kennedy, waar de president haar ineens benaderde. "Het viel me op dat hij steeds dichterbij kwam. Ik kon zijn adem voelen in mijn nek en toen legde hij zijn hand op mijn schouder."

Kennedy leidde haar naar het bed, waar hij haar uitkleedde. Toen hij merkte dat ze aarzelde, had hij pas door dat het haar eerste keer was. Toen de twee zich na afloop weer bij de anderen voegden, was Kennedy zakelijk. "Ik was geshockeerd, maar voor hem leek het de normaalste zaak van de wereld."

Kloof

Mimi zou 18 maanden de maîtresse van Kennedy blijven. Ze bleef hem echter al die tijd 'Mr. President' noemen. "Er zat een enorme kloof tussen ons, zijn leeftijd, zijn macht, zijn ervaring. Dat betekende dat het nooit meer zou kunnen zijn dan een affaire."

Ook toen haar stage afliep, bleef Kennedy Mimi zien. Onder het pseudoniem Michael Carter belde hij haar dan op de universiteit en regelde een vliegticket, zodat ze naar Washington kon komen. Een van de reisjes was tijdens de Cuba Crisis, toen een atoomoorlog tussen Rusland en de VS dreigde.

Nonchalant

De laatste keer dat ze Kennedy sprak, herinnerde ze hem aan het feit dat ze snel ging trouwen. "Dat weet ik, maar ik zal je toch blijven bellen", antwoordde Kennedy nonchalant. "Ik wou dat ik je mee kon nemen naar Texas."

Die ontmoeting vond plaats op 15 november 1963. Zeven dagen later zou Kennedy worden vermoord bij een rondrit door Dallas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl