NOS NieuwsAangepast

Na 15 jaar weer koudegolf

Nederland beleeft voor het eerst sinds 1997 weer een officiële koudegolf. Het heeft de afgelopen nacht in De Bilt voor de derde achtereenvolgende nacht meer dan tien graden gevroren. Dat heeft Weeronline bekendgemaakt.

Voordat er van een koudegolf kan worden gesproken, moet het kwik minstens vijf dagen niet boven nul uitkomen en moet het bovendien drie nachten meer dan 10 graden vriezen. Vorige week zondag, 29 januari, was het voor het laatst boven het vriespunt.

De aankomende week lijkt het weer nauwelijks te gaan veranderen. "Nieuwe pluim: tot en met volgende week zondag dik winter! Dit wordt echt serieus!", twitterde NOS-weerman Gerrit Hiemstra gisteravond.

Recordkou

De kou van de afgelopen dagen komt mede door het sneeuwdek. Onder een heldere hemel weerkaatst het sneeuwdek alle warmte van buitenaf.

Gisteren werden in Nederland de laagste temperaturen in 27 jaar gemeten. Het koudst werd het rond 08.30 uur met -22,9 graden in Lelystad. Het is maar zes keer eerder voorgekomen dat er lagere temperaturen werden gemeten.

Sinds 1901 is er 32 keer een koudegolf voorgekomen in Nederland. Volgens Joralf Quist, meteoroloog van Weeronline, kent de koudegolf van dit jaar een van de laagste minimumtemperaturen. "Van de 32 koudegolven is de huidige golf goed voor een gedeelde derde plaats."

Elfstedentocht?

Quist herinnert er ook aan dat de laatste keer dat het zo koud was, het tot een Elfstedentocht kwam.

"Opvallend is dat, sinds het bestaan van de Elfstedentocht, bij slechts tien koudegolven dat jaar geen Elfstedentocht werd uitgeschreven."

De koudegolf duurde in 1997 van 31 december tot 11 januari. De Elfstedentocht werd toen op 4 januari gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl