NOS NieuwsAangepast

Mitt Romney wint ook in Nevada

Mitt Romney heeft zoals verwacht de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen. Amerikaanse media melden dat hij een zeer ruime voorsprong heeft op zijn rivalen Newt Gingrich, Rick Santorum en Ron Paul.

Het is de tweede staat op rij die Romney wint, na Florida vorige week. Net als bij eerdere overwinningen negeerde Romney zijn tegenstrevers in zijn overwinningsspeech en richtte hij zijn pijlen op Obama. De president zou de werkloosheid niet kunnen terugdringen en de hypotheekcrisis in de staat niet aankunnen.

"De VS heeft het gehad met jouw soort hulp", zei Romney. "We hebben iemand nodig die de economie kan repareren doordat hij er verstand van heeft. Dat heb ik en dat zal ik doen."

Lees verder onder de tabel

KandidaatUitslag Nevada Percentage geteld: 71% (13.00 uur) Mitt Romney47,6%Newt Gingrich22,7% Ron Paul18,6% Rick Santorum11,1%

Bron: AP

Mormonen

Romney bedankte zijn aanhang in zijn hoofdkwartier in Las Vegas. "Het is niet de eerste keer dat jullie je vertrouwen in mij uitspreken, maar dit keer neem ik het mee naar het Witte Huis", zei Romey, doelend op zijn eerdere overwinning bij de Republikeinse voorverkiezingen in de staat in 2008.

Romney kreeg veel steun van kiezers die net als hij mormoon zijn. Ongeveer een kwart van de Republikeinse kiezers in de staat behoort tot die geloofsgroep.

De andere kandidaten hebben nauwelijks campagne gevoerd in Nevada. Ze leken zich op voorhand neer te leggen bij een nederlaag. Zo kondigde Newt Gingrich van tevoren al aan slechts te zullen reageren tijdens een persconferentie in plaats van zoals gebruikelijk op een campagnebijeenkomst.

Nauwelijks campagne

Gingrich hield de media voor dat hij niet op zou geven, maar juist inzet op een lange strijd met Romney. Hij voorspelde dat hij pas na de Texaanse voorverkiezingen in april koploper in de race zou zijn.

"De verschillen worden langzaam maar zeker duidelijk. Ik denk dat de ruime meerderheid van de Republikeinen een alternatief zoekt voor een gematigde politicus uit Massachusetts."

Aanstaande dinsdag zijn er opnieuw voorverkiezingen, in Minnesota, Colorado en Missouri.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl