Vandaag was er grote chaos op de Nederlandse spoorwegen. Vooral in het westen van het land waren er vanwege de sneeuwval grote problemen.

In heel het land had de NS de dienstregeling aangepast, maar rond Utrecht CS kwam het treinverkeer stil te liggen. Veel reizigers waren gestrand op het station en raakten vooral geërgerd door de beperkte informatievoorziening.

Volgens ProRail zijn de problemen bij Utrecht ontstaan door twee kapotte wissels, veroorzaakt door stukken ijs die op de wissels terecht waren gekomen.

De spoorwegbeheerder vindt het nog te vroeg om vast te stellen dat er zaken zijn misgegaan. Of er fouten zijn gemaakt, moet later blijken uit een evaluatie, zegt een woordvoerder.

Wisselstoringen

Eerder vandaag meldde ProRail dat het merendeel van de treinen reed, maar dat er wel wat problemen waren door wisselstoringen. Vooral rond Schiphol was dat het geval.

Op een aantal trajecten in de Randstad en net daarbuiten, reden minder Sprinters. Ook reden er minder treinen rond Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Treinen waren daardoor drukker dan normaal. Ook hadden veel reizigers te kampen met een veel langere reistijd.

Schiphol

Ook op Schiphol zijn er vertragingen en annuleringen vanwege de winterse omstandigheden. Tientallen vliegtuigen zijn uitgeweken naar andere vliegvelden. De landingsbanen worden geveegd. Verwacht wordt dat het vliegverkeer vanavond weer op gang komt.

Ook op de weg waren er grote problemen. Op het hoogtepunt, in de middag, stond er ruim 800 kilometer file.

Het sneeuwfront trok in de loop van de dag van het noorden naar het zuiden. In het noorden is het inmiddels droog, maar er kan nog een enkele sneeuwbui vallen.

STER reclame