NOS NieuwsAangepast

3 februari: overlast door sneeuw

Nederland is in de ban van de winter. Sneeuw hindert het wegverkeer in het hele land, de NS heeft de dienstregeling aangepast. Ondertussen hopen de schaatsliefhebbers dat het blijft vriezen de komende week. Lees hier de ontwikkelingen van 3 februari van minuut tot minuut.

23.00 uur: Einde liveblog

We sluiten dit liveblog af. Voor het laatste nieuws over de overlast door sneeuw kunt u de berichtgeving op NOS.nl volgen.

22.10 uur: Situatie op de weg: problemen door gladheid

Door gladheid op de weg komt het vrachtverkeer de Algerabrug op de N210 tussen Rotterdam en Krimpen aan den IJssel niet meer over. Dat meldt de ANWB op Twitter.

21.45 uur: Situatie op Schiphol: nog steeds vertraging

Het vliegverkeer is nog steeds ontregeld. De gemiddelde vertraging bedraagt ongeveer een uur. De situatie verbetert langzaam. Ondanks dat het niet meer sneeuwt, zijn sneeuwploegen nog steeds actief om de start- en landingsbanen ijsvrij te houden.

20.10 uur: Treinen rond Utrecht rijden weer

President-directeur van de NS Bert Meerstadt zegt in het Acht uur Journaal dat er vanuit alle richtingen weer treinen rijden. In een gesprek met Sacha de Boer noemde hij alle vertragingen heel vervelend. Hij verweet ProRail, dat het spoor beheert, niet dat het iets verkeerd had gedaan.

20.05 uur: Situatie op de weg: files nemen af, mist

De lengte van de files is afgenomen tot 230 kilometer. Automobilisten moeten wel rekening houden met gladheid, waarschuwt de ANWB. In Noord-Holland, Flevoland en Noord-Brabant is er inmiddels ook dichte mist.

"Mensen: dit is linke soep. Naast gladheid nu ook dichte ~m~i~s~t~ in Noord-Holland, Flevoland en Noord-Brabant. Soms minder dan 100 meter zicht", meldt de ANWB op Twitter.

19.44 uur: Situatie op Schiphol: lichte verbetering

Rond zes uur hoefden inkomende vliegtuigen op Schiphol niet meer op andere luchthavens, zoals Rotterdam en Eindhoven, te landen.

18.56 uur: Situatie op het spoor: eerste reacties

De eerste reacties op de chaos op het spoor komen binnen. ProRail zegt dat de chaos rond Utrecht is ontstaan door twee kapotte wissels. De wissels waren kapot gegaan doordat er stukken ijs op waren gekomen. Die stukken waren afkomstig van treinen die langsreden of van bovenleidingen.

Toch vindt ProRail het nog te vroeg om vast te stellen of er zaken zijn misgegaan. Of er fouten zijn gemaakt, moet blijken uit een evaluatie, zei een woordvoerder.

De uitval van treinen leidde in elk geval weer tot veel irritatie bij de reizigers. Ook over het totale gebrek van informatie wekte woede. "Verbazing dat lerend vermogen zo laag is en info zo slecht is van #NS", twitterde iemand. Een ander zei: "Ik zie ook berichten dat omroepers op stations oproepen om de NS te bellen omdat zij zelf geen info krijgen".

De woede richtte zich niet alleen op het gebrek aan informatie. Uiteraard was het uitvallen van treinen de grootste ergernis. "NS moet zich KAPOT schamen voor onmeetbare slechte prestaties GEEN treinen, GEEN info, helemaal niets."

18.40 uur: Weer-update: Marco Verhoef

NOS-weerman Marco Verhoef over het verloop van de sneeuw in Nederland.

18.38 uur: Samenvatting van de dag

Hoewel er nog genoeg leed en ellende is, valt een eerste samenvatting van de dag al wel langzaam te maken.

Vooral op het spoor was de ellende groot.

18.37 uur: Kamer verbaasd over chaos

In de Tweede Kamer is ontstemd gereageerd op de problemen op het spoor door de sneeuw. Regeringspartij VVD noemt het "schandalig, onvoorstelbaar en ongeloofwaardig" dat ProRail er ondanks allerlei beloften niet in is geslaagd om de treinen bij winters weer op tijd te laten rijden.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch begreep er niets van.

18.35 uur: Situatie op het spoor: eerste treinen rijden weer

NS en ProRail melden dat de enkele treinen tussen Utrecht en Amsterdam weer rijden. De organisaties gaan er wel vanuit dat het nog uren druk blijft in de treinen.

18.12 uur: Situatie op de weg: nog 550 kilometer

De files nemen langzaam in lengte af. De ANWB twittert dat er nog 550 kilometer staat.

"Stand van zaken: 550 km file. Neemt heel langzaam af. In het zuiden is daar niets van te merken. Zwaartepunt: Utrecht, Rotterdam, Eindhoven."

18.02 uur: Collega eindelijk aangekomen

Collega Bianca Massaro is eindelijk op de redactie aangekomen voor haar dienst die om drie uur had moeten beginnen. Ze was sinds 14.00 uur onderweg vanuit Amsterdam. "Het was echt verschrikkelijk. Ieder omroepbord van de NS was leeg. Mensen liepen als kip zonder kop rond. Bovendien was het vooral overal heel erg koud. Ik ben vanuit Amsterdam met een stoptrein naar Utrecht gegaan omdat er een wisselstoring bij Weesp was. In Utrecht moest ik vervolgens van kwart over drie tot half zes wachten op een trein naar Hilversum. Iedereen was boos, het sneeuwt één dag en meteen ligt alles plat." Ze geniet nu van een kopje thee.

17.46 uur: Filerecord in België

De sneeuw heeft in België voor een filerecord gezorgd.

17.39 uur: Tweede time lapse van de sneeuw

Het duurt even in onderstaand filmpje, maar uiteindelijk wordt het toch wit in Amsterdam-Noord.

17.37 uur: Situatie op Schiphol: beheersbaar

De situatie op Schiphol is niet best, maar beheersbaar.

17.26 uur: Nog geen Kamervragen over spoorellende

De problemen op het spoor hebben vrijdag nog niet geleid tot vragen in de Tweede Kamer. Kamerleden volgen de ontwikkelingen op de voet, alert als ze zijn op een te grote chaos op het spoor en te weinig informatie voor de getroffen reizigers. Farshad Bashir (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) hebben er nog wel begrip voor dat er problemen zijn op het spoor. Die zijn er ook op de weg en op de vliegvelden. Maar ze hadden wel gehoopt dat de informatievoorziening aan de reiziger beter zou zijn. Van Gent wacht de uitleg van spoorbeheerder ProRail af.

17.23 uur: Weeralarm ingetrokken

Het KNMI heeft het alarm voor extreem weer ingetrokken. Het weer is nu rustig, wel koud natuurlijk.

17.20 uur: Reizigersorganisatie Rover boos

Belachelijk en onaanvaardbaar. De eerste sneeuwvlokken vallen en het is meteen weer mis. Reizigersorganisatie Rover oordeelde vrijdag hard over het feit dat de treinenloop in Nederland ontregeld is vanwege de sneeuwval. Rond Amsterdam en Utrecht staat het treinverkeer zelfs helemaal stil. "We overleggen nog wat we ermee gaan doen. We zullen met de NS en de politiek nog wel een hartig woordje spreken'', aldus een woordvoerder. Rover vindt het te gek voor woorden dat men in het buitenland voorbereid is op sneeuwval en dat dat hier maar niet lukt. De organisatie heeft nog geen zicht op het aantal klachten.

17.17 uur: Bijzonder NS advies

De NS roept om in de vertraagde trein van Amersfoort naar Amsterdam: "Wil u alstublieft niet meer instappen achterin: vol is vol. Kijkt u vooral even op uw iPhone, die weet meer dan wij."

17.05 uur: Geen treinen rond Amsterdam

Ook het treinverkeer rond Amsterdam ligt nagenoeg plat, meldt de NS. Mocht de website van de NS nog altijd plat liggen, Teletekst-pagina 751 is nooit uit de lucht.

16.58 uur: Te vroeg

Rijkswaterstaat zegt dat veel mensen vast zijn komen te zitten doordat ze al vroeg zijn weggegaan: "We hebben indruk dat door alle waarschuwingen mensen rond lunchtijd naar huis zijn gegaan. Ze probeerden zo snel mogelijk naar huis te gaan, maar juist op dat moment viel er veel sneeuw in de Randstad. Daardoor is het heel snel vastgelopen.

16.55 uur: Weer-update: sneeuw het land uit

NOS-weerman met een weer-update. De sneeuw is zo'n beetje het land uit. De winter blijft wel in het land en juist door de sneeuw kan het vannacht min tien tot min vijftien worden.

16.43 uur: Gein in de sneeuw

De Belgische krant De Morgen wijst lezers erop dat het ideaal weer is om mee te doen aan een nieuwe rage: frosting. De hype, waarbij deelnemers zichzelf fotograferen terwijl ze in de sneeuw doen alsof het warm is, is overgewaaid uit de VS. Een Facebookgroep met frosting-foto's heeft inmiddels al 5000 fans.

16.39 uur: Situatie op de weg

De files zijn nog steeds erg lang: 96 files met een totale lengte van 687 kilometer. Het neemt langzaam af.

16.30 uur: Timelapse van de sneeuw

Bekijk hoe het wit wordt in Spaarndam

time-lapse sneeuw 03/02/2012 from reisjournaal.nl on Vimeo.

Gepost op de interactieve kaart van de sneeuw.

16.26 uur: Pizza's te laat bezorgd

Het weer heeft ook invloed op thuisbezorgde maaltijden. Volgens Thuisbezorgd.nl zijn er in het noorden van het land al meerdere restaurants gesloten. Waar nog wel bezorgd wordt, doen de koeriers er vaak langer open om de bestelling bij de klant te brengen. De website schat uiteindelijk ongeveer 40 procent van de bezorgrestaurants. Het bedrijf houdt op de wesbite de sluitingen live bij.

16.07 uur: OPROEP: Houd de NOS op de hoogte

Zit u ergens vast, op de weg of op het spoor? De NOS is benieuwd naar uw verhaal, foto's of video's. Mail naar ooggetuige@nos.nl.

16.05 uur: Plaats uw verhalen en foto's op onze interactieve kaart

Veel mensen staan in de file of zitten vast op het station, maar er zjin ook veel mensen die van de sneeuw, de kou en het ijs genieten. Via een kaart op onze site komen mooie foto's en verhalen binnen uit verschillende delen van het land. Mensen die aan het sneeuwruimen zijn, mooie wandelingen maken en de ijzers onder hebben gebonden.

Zo laat Marieke Coumans weten dat zij vanochtend een mooie schaatstocht heeft gemaakt op de Ankeveenseplassen, met na afloop warme choco en slagroom. Maar Geerten Schouten uit Barendrecht zegt dat door de sneeuw het mooie ijs helaas slechter is geworden. Dennis uit Bruinisse is erg blij met de sneeuw in zijn dorp, hij heeft er lang op gewacht: "Het kan gewoon niet beter".

Heeft u ook mooie foto's of verhalen? Laat het ons weten via onze kaart!

16.00 uur: 'Sfeer in Utrecht Centraal grimmig'

Er bereiken ons berichten dat de sfeer op Utrecht Centraal niet best is. Onderstaande mail ontving de NOS van John:

"Totale chaos daar. Bijna niets rijdt er meer. Mensen worden slecht op de hoogte gehouden. Website NS en mobiele reisplanners van de ns werken ook niet meer. Dus wat de directeur van de ns zegt klopt totaal niet."

En een mail van Irene:

"In de extra journaals op tv adviseert de NS om op www.ns.nl de actuele reisinformatie te checken voor vertrek. Maar het is al de zoveelste keer dat als er iets aan de hand is bij de spoorwegen de site van www.ns.nl OVERBELAST is."

15.59 uur: Situatie treinverkeer

De NS meldt op zijn website dat de situatie op het spoor ernstig is ontregeld.

"Het treinverkeer ondervindt forse hinder van het winterweer. We worden geplaagd door een samenloop van storingen met diverse oorzaken. Vooral rondom Amsterdam, Schiphol, Amersfoort en in Noord-Holland vallen veel treinen uit of rijden met grote vertragingen.

Natuurlijk wordt er met man en macht gewerkt aan herstel van de storingen. Tot onze spijt is nog niet te zeggen wanneer de normale dienstregeling hervat kan worden, maar de uitval en vertraging zal zeker nog duren tot na de avondspits."

15.52 uur: Situatie op de A10

NOS-verslaggever Lidwien Gevers over de situatie op de A10.

15.50 uur: Schoonheid

Ondanks alle overlast, levert de sneeuw natuurlijk ook mooie plaatjes op, constateert NOS-verslaggever Jeroen Wielaert op Schiermonnikoog.

15.49 uur: Raymann is te laat

De voorstelling van Jörgen Raymann in Dronten gaat vanavond niet door. De vrachtwagen met techniek is vast komen te zitten in het verkeer. "Er wordt op dit moment gezocht naar een vervangende datum. Bezoekers die reeds hun kaartje gekocht hebben krijgen ook persoonlijk bericht van het theater", meldt Mojo Theater.

15.47 uur: Langste file ooit?

De ANWB twittert over lengte van de files:

"Voor alle fans: In de #File Top Tien Aller Tijden staat deze spits op nummerr #4"

De ANWB adviseert voorlopig niet de weg op te gaan.

15.39 uur: Tramwissels Rotterdam bevroren

In Rotterdam ondervinden meerdere tramlijnen last van vastgevroren wissels. Dat is onder meer bij het Centraal Station en Schiedam. De wissels zijn verwarmd, maar volgens een woordvoerder is de sneeuw er zo snel opgehoopt dat de wissels toch vastvroren. Ook het busnet van de RET ondervindt hinder van de vrieskou: na ijsvorming is de Statentunnel in het centrum afgesloten. Daardoor moet verkeer omrijden. Dit gaat de gehele dag duren, voorspelt de RET.

15.38 uur: 'Opgepropt in de trein'

NOS-collega Karolien Hoevenaegel probeert vanuit Hilversum naar huis in Amsterdam te gaan. Het gaat niet gemakkelijk.

15.38 uur: Situatie Schiphol

Door de hevige sneeuwval vertragingen en annuleringen. Tientallen vluchten uitgeweken naar andere vliegvelden. Op dit moment vliegt nog niet alles, omdat de banen geveegd moeten worden. Maar dat komt later vanavond vermoedelijk weer op gang. Gemiddeld zo'n drie kwartier vertraging per vlucht. Kijk op de website van Schiphol voordat je naar de luchthaven vertrekt. Want er zijn ook vluchten geannuleerd. Mogelijk kan de site plat liggen door het vele bezoek.

15.31 uur: Geen treinen meer rond Utrecht

NS meldt dat er tot na de avondspits geen treinen meer rijden van en naar Utrecht CS. Waar rijdt het nog meer niet?

15.26 uur: Trams op sneeuwnet

In Den Haag rijden de trams vandaag het sneeuwnet. Dat betekent dat meerdere lijnen op dit moment niet rijden en anderen een alternatieve route volgen. Passagiers moeten daardoor vaker overstappen, tips staan op de website van HTM. Bussen rijden volgens de normale dienstregeling.

15.25 uur: Sites plat

De sites van beide grote verkeersdiensten ondervinden problemen door de grote toeloop. De sites van de VID en de ANWB zijn bijzonder moeilijk te bereiken. Op die laatste wordt bovendien de totale filelengte niet meer goed bijgehouden. Volgens de ANWB staat er momenteel namelijk 0 kilometer file. Ook de site van de NS hapert.

15.24 uur: Marco Verhoef over de sneeuw

Laatste sneeuw-update van NOS-weerman Marco Verhoef

15.23 uur: Nog in het zuiden sneeuw

Tegen 16.00 uur nog in het zuiden sneeuw, vooral in Limburg. En vanaf 17.00 uur alleen nog in het Limburg.

15.19 uur: Kettingbotsing A28

Kettingbotsing op de A28 waarbij 12 auto's zijn betrokken, er zijn 2 gewonden. Er staan lange files daarvoor en daarachter.

15.17 uur: IJsbreker in Rotterdam

De haven van Rotterdam gaat een ijsbreker inzetten om de vaarroutes open te houden. Er is nog geen hinderlijke ijsvorming, maar om dat zo te houden zal een reservevaartuig met een versterkte boeg ingezet worden. Het schip vaart vanaf maandagnacht door de Delfshavense Schie in Rotterdam, tussen de Parksluizen en de Hogebrug in Overschie.

15.15 uur: Rijkswaterstaat over de situatie

De sneeuw trekt langzaam naar het zuiden, maar laat een chaos achter. Het is stapvoets rijden op de snelwegen. Er staat voor bijna 800 kilometer aan file op de snelwegen. Treinen rijden mondjesmaat.

15.14 uur: Extra uitzendingen NOS Journaal

Er zijn extra uitzendingen van het NOS Journaal op Nederland 1, 15.30 uur, 16.00 uur (ook op Nederland 2), 16.30 uur en 17.00 uur (ook op Nederland 2)

15.13 uur: Oppassen op ijs

NOS-weerman Gerrit Hiemstra waarschuwt dat het ijs gevaarlijk kan worden door de sneeuw. "Door de sneeuwlaag zie je niet meer goed waar de net dichtgevroren wakken zitten. Schaatsers moeten dus erg oppassen." Op de Ankeveense Plassen gingen vandaag al meerdere mensen door het ijs.

15.05 uur: Overlast op spoor

Ook de NS heeft veel last. Vooral rondom Amsterdam, Schiphol en Amersfoort zijn er op dit moment ontregelingen. De NS verwacht dat die situatie nog zeker tot 16.00 uur zal duren en raadt reizigers aan de website te blijven volgen. www.ns.nl/storingen. "De Reisplanner wordt naar beste kunnen bijgewerkt, het is verstandig om kort voor vertrek een actueel reisadvies op te vragen."

15.00 uur: Wedstrijden Jupiler League afgelast

De KNVB heeft alle wedstrijden in de Jupiler League afgelast, De velden zijn voor de sneeuw onbespeelbaar. Het gaat om zes wedstrijden: Go Ahead Eagles-FC Eindhoven, FC Volendam-FC Zwolle, FC Emmen-SC Veendam, Helmond Sport-Almere Ciy FC, Telstar-Willem II en AGOVV Apeldoorn-FC Oss. De wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Dordrecht, morgen, gaat vooralsnog door. Het veld werd vanmorgen gekeurd en goed bevonden. In de loop van de zaterdagmiddag zal worden bekeken of het veld nog altijd bespeelbaar is. Het is nog niet bekend wanneer de duels worden ingehaald.

In de eredvisie is voor dit weekend al één wedstrijd afgelast. De Graafschap tegen FC Twente, gaat zondag niet door.

De amateurwedstrijden voor dit weekend waren eerder al afgelast.

14.54 uur: OPROEP: interactieve kaart

Heeft u foto's, video's of verhalen van de sneeuw? Dan kunt u ze plaatsen op onze interactieve kaart.

14.51 uur: Situatie op Schiphol

Ook de luchthaven Schiphol heeft veel last van het winterweer. Doordat landingsbanen sneeuwvrij gemaakt moeten worden, zijn er veel vluchten vertraagd of geannuleerd. Bovendien is het zich minder, waardoor er minder landen en opstijgen minder vlot verloopt. Op de website van Schiphol is bij te houden welke vluchten vertrekken.

14.46 uur: Stroet koploper

De website weeronline.nl meldt dat er in het Noord/Hollandse Stroet de meeste sneeuw is gevallen, zo'n 14 centimeter. NOS-weerman Marco Verhoef bevestigt dat er in die regio veel sneeuw is gevallen. "Maar in de provincies Utrecht en Zuid-Holland kunnen ze daar misschien nog wel overheen gaan, want daar sneeuwt het nog altijd".

14.43 uur: 800 kilometer file

Arnoud Broekhuis van ANWB Actuele Informatie meldt om 14.30 uur in het NOS Journaal dat er zo'n 800 kilometer file staat. Een lange file staat er op de A27 tussen Huizen en Lexmond, 40 km.

14.41 uur: Voldoende strooizout

Volgens minster Schultz van Infrastructuur en Milieu hebben we voorlopig voldoende strooizout. "Dit is pas de eerste dag. We kunnen een flinke tijd vooruit", aldus de minister. "We hebben ook goede afspraken gemaakt met andere overheden en we hebben meer zout ingeslagen dan de voorafgaande jaren."

14.39 uur: Marco Verhoef: overlast houdt aan

NOS-weerman Marco Verhoef denkt dat de sneeuw het verkeer nog lang parten gaat spelen. "Vanuit het noorden van het land komen er opklaringen aan, maar de sneeuw die er al ligt, zal maar moeilijk verdwijnen. Het is koud, dus de sneeuw blijft makkelijk liggen, en bovendien kunnen strooiwagens nauwelijks rijden door de files."

Volgens Verhoef kan de sneeuw ook roet in het eten gooien bij schaatspret dit weekend. "Waar het ijs al dik geneog was, kan het gewoon worden weggeveegd, maar op dun ijs blijft die sneeuw liggen als een dekentje. Dat doet het ijs geen goed."

14.37 uur: Langste file ooit?

Op 8 februari 1999 werd de drukste ochtendspits tot nu toe genoteerd. Op het hoogtepunt stond er 975 km aan files, veroorzaakt door gladheid door een dik pak sneeuw.

14.32 uur: Door het ijs gezakt

Op de Ankeveense Plassen in Noord-Holland zijn vanochtend zeker tien mensen door het ijs gezakt. Er moesten ambulances aan te pas komen om gewonden te verzorgen. Het ijs op de Ankeveense Plassen is op sommige plaatsen erg onbetrouwbaar. Door de sneeuw is niet goed te zien waar de wakken zitten. Toch waagden vanochtend honderden schaatsliefhebbers zich op het ijs.

14.30 uur: ANWB: doe jezelf een plezier

De ANWB twittert:

"Doe je zelf een plezier en blijf even waar je bent. Advies: ga niet de weg op, hierna wordt het alleen maar beter. (achter de wolken etc...)"

14.28 uur: 795 kilometer file

In het hele land is het wegverkeer loopt het verkeer vast.

13.00 uur: Strooiwagens maken overuren

De strooiwagens zijn uitgereden op de plaatsen waar het het hardst sneeuwt.

13.00 uur: Weerbericht van vanochtend

Beluister het weerbericht van vanochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl